Як перевірити рівень масла в двигуні

Перевірка масла не є складним процесом і не потребує виняткових навичок. Загалом, перевірити рівень моторного масла в двигуні не складе труднощів навіть тим водіям, які тільки недавно познайомилися з керуванням авто.

Виконання цієї процедури раз на тиждень може запобігти багатьом проблемам з двигуном. Якщо рівень масла завжди в нормі, внутрішні поверхні двигуна будуть захищені від передчасного «старіння», а сам двигун буде працювати стабільно і надійно.

Чому та важливо перевіряти рівень масла

Все дуже просто – потрібно перевіряти рівень масла, щоб двигун працював безперебійно довго і назавжди відтягнути капітальний ремонт. Навіть якщо це буде необхідно, то тільки через природний знос комплектуючих. Але якщо вже так сталось, що потрібно віддати автомобіль на той чи інший ремонт, то слід це довіряти кваліфікованим майстрам на перевірених СТО у Івано-Франківську.

Кожен автомобіль – старий чи новий – використовує мастильні матеріали. Вони відрізняються лише об’ємами. Допустимі норми зниження об’ємів масла ви можете знайти в технічній документації автомобіля.

Найнижчі витрати у власників, які дбайливо ставляться до свого автомобіля, не перевантажують двигун і віддають перевагу спокійній і стриманій манері водіння. Якщо автомобіль весь час перебуває під підвищеним навантаженням, то кількість масла спадатиме через його втрати на чад.

Лампочка на приладовій панелі не завжди вчасно сповіщає власника про низький рівень масла, під час якого воно може досягти критичного рівня. Ось чому важливо регулярно перевіряти масло в двигуні, щоб уникнути проблем.

Як правильно перевірити рівень масла в двигуні

Зазвичай, перевірка масла проходить в наступному порядку дій:

  • Поставте машину на рівній площині;
  • Прогрійте двигун, щоб температура масла стала +60 градусів (для дизельних моторів V6 та бензинових V8 – до +90 градусів);
  • Заглушіть мотор і почекайте приблизно 10-15 хв, щоб масло дістанеться картера;
  • Витягніть щуп, протріть його та поверніть на місце;
  • Знову витягніть щуп та огляньте показники. Якщо рівень перебуває між мітками min та max, то це нормально, як і має бути.

Що буде, якщо недолити або перелити масло в двигун

При недостатній кількості масла в двигуні поверхні всіх пар тертя, які беруть участь у роботі двигуна, втрачають необхідний захист. Одним словом, деталі сильно зношуються.

Якщо ви думали, що додавання масла «про всяк випадок» піде на користь двигуну, ви помилялися. Занадто багато масла також небезпечно. Через надлишок підвищується тиск на ущільнювачі та сальники, через що їх ККД починає падати. Після цього з'являються підтікання і збільшується витрата палива.

Наслідки надлишкової кількості моторного масла:

  • Запуск мотора ускладниться, особливо в холодну пору;
  • Внутрішні поверхні циліндрів закоксуються;
  • Масло почне пінитись, внаслідок чого робота гідрокомпенсаторів почне видавати збої, інші навантажені вузли отримуватимуть менше змазки;
  • Вихлопні гази будуть більш токсичними та інтенсивнішими;
  • Масляна помпа вийде з ладу раніше закладеного терміну.

Перевірка моторного масла полягає не лише у визначенні покажчика рівня масла та перевірці рівня масла, але також варто перевірити стан масла - колір, консистенцію, запах і  т.д. Щоб перевірити наявність металевої стружки, необхідно доторкнутися змоченим щупом до аркуша паперу, щоб вийшла крапля рідини на поверхні аркуша. Якщо колір рідини темніший і відчувається явний запах гару, масло краще замінити. Якщо продуктів зносу аж занадто багато, зверніться в автосервіс для діагностики двигуна.