"Король вітру" – найбільша вітряна електростанція

Найбільший вітряк у світі, що забезпечує електроенергією велику кількість будівель Description: традиційні джерела енергії поступово йдуть у минуле. На зміну їм приходять альтернативні екологічно чисті способи видобутку ресурсу, життєво важливого для людини
Дітище провідних світових розробників - Haliade-X 12-MW

Вже досить давно традиційні джерела енергії викликають безліч питань щодо їх ефективності. На зміну приходять так звані відновлювані джерела, які не є невичерпними, а й не шкодять навколишній природі. Енергію, що отримується з таких джерел, прийнято називати "зеленою". Для її отримання використовують:

  • Сонце;
  • вітер;
  • тепло ґрунту;
  • енергію припливів тощо.

Найбільш популярними на даний момент є вітряні електростанції. Їх принцип роботи полягає у збиранні енергії вітру та трансформації її в електроенергію. Цей метод вважається найбільш ефективним і при цьому найменш затратним.

День у день світові лідери з виробництва вітряків працюють над поліпшенням якості своєї продукції, підвищенням її потужності та ефективності. У цей процес вкладається чимало сил, засобів і часу, але при цьому кожен новий виріб захоплює своїм зовнішнім виглядом та можливостями не тільки енергетиків, а й людей, які не знають цього процесу. Наприклад, багато туристів приїжджають в місцевість не тільки спробувати самі кращі ігрові автомати безкоштовно, але і помилуватися роботою гігантських вітряків.

Одним із таких досягнень у галузі створення вітряних електростанцій стала розробка вітряків під назвою Haliade-X 12-MW. Цей велетень висотою 260 метрів і діаметром (з лопатями) 220 м дійсно здатний справити на обивателів незабутнє враження. За своїми габаритами дана конструкція можна порівняти з висотою, що височить на більш ніж 10 поверхів.

Плани на майбутнє

У планах творців вітряка розміщення виробів на півночі Європи у шельфовій зоні моря. На думку експертів, таке розташування дозволить використовувати потенціал вітряка з максимальною ефективністю. При правильній установці виріб здатний виробити 67 ГВт/год електроенергії на рік, що в половину більше, ніж здатні виробляти будь-які моделі, існуючі сьогодні.

За прогнозами компанії-виробника GE Renewable Energy, кількості енергії буде достатньо, щоб повністю покрити запити в електриці 16 тис. домогосподарств. Такими результатами справді можна пишатися.

На даний момент вітряк Haliade-X 12-MW вважається не тільки найбільшим подібним виробом, а й продуктом з найбільшим ККД, що становить 63%. Це рекордний показник серед усіх установок цього типу.