Що потрібно знати про покриття з гумової крихти

Останнім часом гумова плитка стала справжнісіньким трендом серед підлогових покриттів. Такий оздоблювальний матеріал використовують як на дитячих майданчиках, так і на великих виробничих складах.

Гумова крихта — інновація для створення дорожнього покриття різного роду від шосе державного рівня до простої дачної доріжки. У більшості випадків цей матеріал створюється з автомобільних покришок, що відслужили своє. Тим самим виробництво гумових покриттів допомагає підтримувати екологічний баланс, оскільки усуває необхідність утилізації старих шин.

Така доріжка завжди акуратно виглядає, довго служить і має низку переваг у порівнянні з традиційними матеріалами. На сайті b-cool.com.ua ви дізнаєтесь про укладку чи монтаж покриття з гумової крихти, а нижче поговоримо про сфери застосування, плюси і мінуси даного матеріалу.

Як використовується гумова крихта

Гумова крихта використовується у дорожньому будівництві, облаштуванні дворових територій, у приватному секторі. Вона доступна за ціною, не вимоглива у догляді та різноманітна за кольором, довговічна. Технологія укладання покриттів із перероблених старих шин проста і не потребує особливих навичок. Завдяки таким якостям гумова крихта використовується дуже різноманітно та широко.

За технічними характеристиками гумова крихта - це гранульований матеріал, що має еластомірні властивості гуми, сипкий і здатний набувати будь-якої заданої форми. До її складу входить три елементи:

  • Гумові гранули
  • Фарбуючий пігмент
  • Сполучна субстанція

На прибудинковій території або заміській ділянці гумова крихта застосовується для облаштування доріжок, спортивних майданчиків, веранди, альтанки, ганку навколо басейну. Залежно від площі та призначення використовують такі види покриття:

  • Безшовні (дитячі та спортивні майданчики у дворах багатоповерхових будинків)
  • Модульні (майданчик під гамак, покриття на верандах)
  • Рулонні (дачні доріжки, ганок)

Плюси та мінуси гумової крихти

Інноваційне гумове покриття почали використовувати не більше 10 років тому. За цей час накопичено солідний досвід щодо його застосування, виділено плюси та мінуси матеріалу.

Переваги покриття з гумової крихти:

  • Довговічність, міцність та зносостійкість на стирання. Гума за своїми якостями стійка до механічних та хімічних впливів, при деформації відновлює форму, добре витримує тривале навантаження. Влітку в спеку такий майданчик не перегріється і не почне плавитись, як буває з деякими видами асфальту. Запах гуми, який відчувається в процесі укладання, швидко йде і при нагріванні не виникає.
  • Безпека території. Покриття з гумової крихти має еластичність, завдяки якій дитячі майданчики стають менш травматичними, на них нижче ймовірність послизнутися і серйозно вдаритися. Діти можуть падати і не боятися поранитися, охоче бігають і стрибають на доріжці.
  • Практичність. Цей матеріал довго не вицвітає, не псується від сонця та води, не тріскається від морозу, не дає проростати траві. Проблема багатьох садових покриттів — бур'яни, які пробиваються крізь плитку, бетон або щебені, на них з'являються тріщини, матеріал руйнується. Уклавши гумову доріжку, можна забути про боротьбу за чистоту території.
  • Легкість у догляді. Гумове покриття добре миється, не вимагає використання спеціальних хімічних миючих засобів. Невеликі площі достатньо обкотити водою зі шлангу. Гума не вбирає бруд та пил. У сльоту на такому покритті не застоюватимуться калюжі, оскільки вода проникне і піде в землю.
  • Шумопоглинання. Еластичне покриття гасить звуки, має електроізоляційні властивості, не накопичує статичну електрику. Такі доріжки не стукають під підборами, не дають шуму від шин автомобіля. Дорожні покриття на шосе з використанням гумової крихти не створюють шуму в салоні автомобіля.
  • Естетичність. Завдяки фарбі, яка входить до складу покриття, доріжці або майданчику, можна надати безліч різних кольорів. Якщо площа дозволяє, дизайнери створюють із гумової крихти цілі картини. Кожна людина здатна, використовуючи плитку з цього матеріалу, придумати та створити на своїй ділянці орнамент чи візерунок.
  • Екологічність. Вторинна переробка старих покришок усуває необхідність у додаткових полігонах для їхньої утилізації, допомагає підтримувати екологію та знижувати рівень забруднення навколишнього світу.

Приймаючи рішення про використання гумової крихти на ділянці, необхідно врахувати негативні властивості цього матеріалу:

  • Горючість. На відміну від асфальту або плитки гумова крихта має здатність горіти і псуватися від високих температур. Через це такий клас покриттів не використовують поблизу відкритого вогню.
  • Висока вартість. В даний час технологія виробництва та укладання покриттів із гумової крихти залишається інновацією, через що загальна вартість матеріалу та робіт досить велика. Однак це стосується, перш за все, промислової галузі застосування. На власній ділянці таку плитку або рулонне покриття можна укласти самостійно та безкоштовно.