eSIM: що це, як працює та чому варто купити смартфон з такою СІМкою

В Україні eSIM-картки (віртуальні сімки) з'явилися наприкінці 2020 року. Технологія порівняно молода, тому зараз eSIM підтримують лише чотири провайдери мобільного зв'язку – Київстар, Водафон, Лайфсел і 3Моб.

Віртуальними сімками практично одразу зацікавилися виробники смартфонів, оскільки інновація дозволила розширити функціональність гаджетів. Якщо функціонал мобільних пристроїв зв'язку передбачає можливість використання e-SIM, це впливає на ціни смартфонів у Івано-Франківську та дозволяє звільнити один слот для додаткової СІМки. Фахівці вважають, що поява віртуальних СІМок на всіх смартфонах – питання часу.

Що таке eSIM

eSIM є чипом невеликого розміру (5 на 5 мм) всередині смартфона. Він розташовується просто на платі. 

Принцип роботи віртуальної картки можна порівняти з принципом дії гаджетів, які використовуються для оплати покупок у супермаркетах. Якщо прикласти гаджет до терміналу – сума покупки буде списана з рахунку за допомогою NFC-чипа. На вбудованому в смартфон чіпі eSIM зберігається інформація про номер картки мобільного оператора та інші дані. Енергію для віртуальних сімок забезпечують смартфони. 

Віртуальні eSIM, як і фізичні СІМ-карти, надають доступ до інтернет-з'єднання й мобільного зв'язку. Проте електронні сімки неможливо зламати або втратити.

eSIM-картка – це елемент смартфона, тому при зміні оператора або заміні номера телефону дані на віртуальну картку записуються заново за лічені хвилини. Це можна виконати у віддаленому режимі.

Переваги e-SIM-карт

Віртуальні СИМкарти – відмінний варіант для смарт-годинників ы гаджетів, для керування якими необхідний доступ в інтернет. Сучасна розумна побутова техніка може керуватись за умови підключення до електронної карти на будь-якій відстані.

Серед переваг eSIM-карток основними є:

  • економія місця в смартфоні та можливість ефективного використання виробниками вільного простору;
  • високий рівень захисту смартфонів завдяки меншій кількості отворів у корпусі гаджета;
  • можливість віддаленого виконання процедур заміни оператора тощо;
  • можливість використання одного віртуального номера на різних гаджетах (планшеті, ноутбуці, смарт-годинниках, розумній побутовій техніці);
  • неможливість втрати віртуальної карти;
  • високий рівень захисту особистих або фінансових даних;
  • відсутність необхідності фізично встановлювати eSIM на телефон;
  • можливість віддаленого налаштування будь-якого пристрою.

Якщо смартфон вкрадено або втрачено, гаджет можна знайти за місцем розташування eSIM. Викинути віртуальну карту злодій не зможе, а спроби знайти та видалити чіп призведуть до поломки смартфона. Зберігається інформація з eSIM у хмарному сховищі, що унеможливлює отримання зловмисниками доступу до неї.

Безперечною перевагою eSIM-карток є можливість зберігати на одній віртуальній карті до п'яти номерів. Такий варіант зручний за умови користування різними номерами для реєстрації в соцмережах і додатках, а також якщо за родом роботи потрібно кілька телефонних номерів.