Еко-упаковка: очистимо планету від сміття

У структурі споживаних людиною на рік продуктів близько 13% посідає частку упаковки. Для її виробництва використовується п'ята частина всіх вироблених пластмас, а масова повноцінна утилізація не налагоджена.

Колосальні обсяги сміття, що накопичуються на величезних звалищах, змушують говорити про проблему, що гостро постала. Сьогодні близько 30% відходів за вагою та 50% за обсягом становлять різні пакувальні матеріали.

Свою відповідальність у вирішенні питання забруднення навколишнього середовища упаковкою розуміють багато світових компаній та брендів, серед яких Danone, Coca-Cola, Newton Running, Pepsi, Stonyfield Farm, Samsung та інші.

Перший, очевидний, шлях, яким пішов, наприклад, Danone, - це зменшення упаковки. Крім внеску на захист довкілля, дозволяє компанії знизити витрати, зокрема, рахунок зменшення транспортних витрат, і навіть відходів виробництва.

Другий шлях, більш витратний, – використання альтернативних матеріалів. Найбільш перспективним є біорозкладний пластик, який виготовляється на основі рослинної сировини (картоплі, буряків, кукурудзи тощо) з використанням біополімерів. Спеціальні добавки (полісахариди) прискорюють розпад макромолекули полімеру: похованf в системі компостів упаковка вже через кілька років розпадеться на воду, біомасу, діоксид вуглецю та інші природні сполуки.

Пропонована компанією UBI PACK студия еко упаковка відповідає всім найвимогливішим стандартам якості, а тому користується значною популярністю серед виробників різноманітної продукції.

Загальносвітові виробничі потужності біопластику у 2011р. досягли мільйона тонн на рік. А наступні два роки, за прогнозами експертів, вони збільшаться ще в півтора рази.

Основний попит на біоупаковку зосереджений у Західній Європі, що споживає 40% загального обсягу та в Північній Америці, на частку якої припадає 37%. У Східній Європі біорозкладна упаковка поки що мало поширена, але цей напрямок активно розвивається, показуючи темпи зростання більше 20% на рік.

У структурі ринку біополімерів на частку біорозкладних пластиків з рослинної сировини припадає 80% обсягу, ще 12% становлять некомпостовані біопластики, 8%, що залишилися, становлять традиційні полімери з біорозкладними властивостями.

Незважаючи на зростаючу популярність, біоупаковці поки що складно скласти гідну конкуренцію традиційному пластику і потіснити його на ринку. Причина, з одного боку, фізико-механічні властивості та дешевизна традиційного матеріалу, з іншого боку, - відносно висока ціна біорозкладних матеріалів (багато в чому через малі масштаби виробництва та недостатньо налагоджену технологію), а також висока трудомісткість та технологічна складність виробництва. До недоліків біоупаковки також можна віднести підвищене поглинання вологи (для крохмалевмісних матеріалів), швидкість розпаду, що не піддається регулюванню, не до кінця вивчений вплив продуктів розпаду на навколишнє середовище.

Тим не менш, експерти передбачають для біо-упаковки високі темпи зростання, що в найближчі роки випереджають темпи зростання ринку упаковки із пластику. Вони підкріплюватимуться подорожчанням нафтопродуктів та підвищеним інтересом до проблем довкілля з боку суспільства.

Крім біорозкладних матеріалів у виробництві упаковки застосовують оксо-добавки, що в невеликій кількості додаються в основний полімер для прискорення процесу подрібнення упаковки. Однак полімерні шматочки, що вийшли в результаті, мають колишній період розкладання. Крім того, у складі добавок є солі важких металів.

Третій шлях - використання картонної упаковки, отриманої внаслідок переробки вторинної сировини. Світовим лідером із використання такої упаковки є США. Серед її переваг: збереження лісових ресурсів, можливість її вторинної переробки, а також те, що картон повністю розкладається. Сучасна картонна упаковка міцна, легка, вологостійка і недорога, що дозволяє застосовувати її для широкого асортименту продукції.

Для упаковки виробляють кілька видів картону: п'ятишаровий, міцний, тришаровий і мікрогофрокартон, який при невеликій товщині практично не поступається за міцністю багатошаровим матеріалам. Втім, незважаючи на всі переваги, на частку картонної та паперової упаковки у 2011р. припадало лише 11% світового ринку упаковки.