Що таке пропіленгліколь і для чого він потрібен

Незважаючи на дивну і навіть трохи лякаючу назву, пропіленгліколь широко поширений не тільки як компонент хімічної промисловості, але і як харчова добавка Е1520. Зрештою, і в багатьох інших сферах нашого життя пропіленгліколь виконує важливу, хоч і непомітну роль.

Сьогодні ми поговоримо про унікальні властивості цієї речовини, а також про використання пропіленгліколю, до речі багато інформації по темі ви знайдете на сторінках видання dvagusya.com.ua.

Звідки він береться?

Пропіленгліколь є одним із продуктів нафтової промисловості. Окис пропілену (газ, що виділяється з газів нафтопереробки, попутних газів або з газів коксування вугілля) проходить процедуру гідратації при високій температурі і тиску, в результаті чого утворюється пропіленгліколь (85,5%), дипропіленгліколь (13%) і трипропіленгліколь (1,5 %). При подальшій обробці виходить продукт із високим ступенем чистоти (99%), одразу готовий до використання.

По суті, це в'язка рідина, що майже не має запаху і з трохи солодкуватим смаком. Пропіленгліколь легко розчиняється у воді, спиртах, ацетоні та хлороформі. Він не стимулює розвиток корозії, має низьку летючість і практично нешкідливий для людини. Що стосується переваг цієї речовини, то вони виглядають наступним чином:

  • Відмінно розчиняє ледь не все підряд.
  • Закипає за температури -45,5 градусів за Цельсієм або нижче (залежно від умов).
  • Має високу гігроскопічність.

Все це визначило величезну популярність пропіленгліколю у багатьох галузях промисловості, від літакобудування до виробництва продуктів харчування. 

Пропіленгліколь у медицині

Пропіленгліколь не завдає шкоди здоров'ю людини незалежно від того, як вона потрапляє в організм. Дана речовина має значний бактерицидний ефект, прискорює процес проникнення корисних речовин у клітини тіла, пом'якшує шкіру та зменшує набряклість.

Всі ці властивості знайшли широке застосування у медичній промисловості – пропіленгліколь використовується при виробництві багатьох інгаляційних засобів, лікувальних та масажних мазей, сиропів, медичних ін'єкцій.

Вміння пропіленгліколю розчиняти та змішувати субстанції, які не змішуються між собою (наприклад, жир і вода), дозволило випустити на ринок рідкі вітаміни, що містять одночасно жиро- та водорозчинні вітаміни.

Пропіленгліколь у косметології

Слово «пропіленгліколь» дуже часто зустрічається на баночках, тюбиках та пляшечках з косметичними засобами. І не важливо, призначена косметика для дітей або для вікової шкіри - пропіленгліколь має нейтральний рівень рН, не містить луг, не накопичується в організмі, гіпоалергенний і абсолютно нешкідливий для будь-якого віку.

У той же час, його користь важко переоцінити – ця речовина допомагає активним компонентам косметики проникати в глибокі шари шкіри, багаторазово збільшуючи їх ефективність, а також пом'якшує та зволожує шкіру та волосся, не дозволяючи їм втрачати вологу та поживні речовини. Крім того, пропіленгіколь входить до складу антиперспірантів і аерозолів, де виявився затребуваним його бактерицидний ефект.

Пропіленгліколь у харчовій промисловості

Висока гігроскопічність пропіленгліколю швидко привернула до нього увагу виробників продуктів харчування.

Спеціально для них ця речовина проходить додаткову обробку, перетворюючись на харчову добавку Е1520, безпека якої визнана більшістю країн світу. Її використовують при виробництві штучних ароматизаторів, пива, безалкогольних напоїв, приправ, спецій, загусників, стабілізаторів жирів, випікання кондитерських та хлібобулочних виробів.

Вбираючи вологу з повітря, пропіленгліколь допомагає зберегти свіжість продуктів, збільшує термін їх зберігання, стимулює процес змішування різних фракцій продуктів.

Пропіленгліколь в інших галузях промисловості

Майже половина світового виробництва пропіленгліколю використовується як сировина для отримання термореактивних пластмас та поліуретанів. Крім того, він застосовується в:

  • сумішах для електронних сигарет;
  • антифризи для систем опалення;
  • антиобмерзальних рідинах для літаків та автомобілів;
  • ветеринарії (входить до складу лікарських засобів для тварин);
  • тваринництві (допомагає довше зберігати свіжість кормів);
  • лакофарбової промисловості;
  • виробництві побутової хімії, хімічних реактивів тощо.