Історія пістолетів

На сьогоднішній день переважає думка виключно «прихованого носіння», тобто людина має носити свою зброю потай від інших громадян. Причин тому дуже багато - це і безпечніше, ефективніше і коректніше стосовно інших членів суспільства, яким можливо не подобається зброя і т.д.  Саме такою зброєю і є пістолет.

Сучасний пістолет - це надійна, компактна та ефективна зброя самооборони, і якщо ви бажаєте мати такий, експерти радять купити CZ-75 в інтернет-магазині shopgun.com.ua.

Перші пістолети з'явилися в Європі ще в період фітільних замків і являли собою мушкет з обрізаним стволом і сильно вкороченим прикладом. Що спричинило їх виникнення? Кавалерія потребувала вогнепальної зброї, стріляти з якої можна було б з однієї руки, адже інший вершник керував поводами. Такий мушкет із обрізаним стволом називався мушкетоном. Перший із відомих зразків відноситься до 1420 р.

Поступово довжина ствола зменшилася приблизно до 30 см. Колісний замок з'явився близько 1500, а через десятиліття з таким механізмом в основі була створена нова зброя, але вже з рукояттю замість приклада. Його стали називати пістолетом на ім'я італійського м. Пістоя, де подібні зразки виробляв у 1536 р. майстер Каміліо Ветеллі.

На розвиток цього виду зброї суттєво вплинув середньовічний звичай дуелей, поширений до XIX ст. На той час серед пістолетів з'явилися справжні шедеври, які мали неперевершену влучність стрілянини на дальність до 20 кроків.

Але це були однозарядні зразки, придатні лише одного пострілу. Поява унітарного патрона спричинила вдосконалення пістолетів. Особливо на розвиток цього виду зброї вплинув винахід бездимного пороху, який, на відміну від димного аналога, при пострілі виділяв набагато менше порохових газів. Стало можливим створювати автоматичну зброю, що була виключена за часів існування димного пороху: продукти його згоряння вже після кількох пострілів засмічували автоматику.

Один із перших зразків автоматичних пістолетів — пістолет системи братів Шенбергерів, запропонований австро-угорському уряду. Пістолети Schonberger випускалися невеликими партіями в австрійському Штайрі в 1892-1893 рр. Перший в історії армійський самозарядний пістолет створив німецький інженер фірми Ludwig Lowe Хуго Борхардт у співавторстві з австрійським зброярем Георгом Люггером. Вперше дослідний зразок представлений ще в 1895 р. У 1908 р. ця зброя під позначенням Parabellum Р 08 прийнято штатним в Німеччині. Його серійне виробництво у Швейцарії велося аж до 1947 р., у Німеччині - до 1945 р. Навіть наприкінці XX ст. продовжувався випуск Parabellum штучними екземплярами як колекційна зброя. Усього вироблено понад 3 млн таких пістолетів. Крім того, у Першу світову війну на озброєнні стояв пістолет системи Маузера зразка 1896 (Mauser С96). Він був важким і громіздким зброєю застарілої конструкції. Магазин розташовувався над рукоятці, а перед спусковий скобою, як у перших напівавтоматичних зразках. Незважаючи на це, Mauser С96 використовувався і в 

Другу світову війну, а всього пістолетів цього типу було випущено понад півмільйона. Таким був початок переможної ходи пістолетів. Подальша популяризація цього виду зброї пов'язана з ім'ям винахідника Джона Моузеса Браунінга. У 1900 р. з'являється модель Browning № 1, що стала зразком практично всіх сучасних пістолетів. У США та Європі було налагоджено масовий випуск пістолетів системи Браунінга. Найвідоміші - Browning Hi-Power зразка 1935 р. бельгійського виробництва та Colt М1911 американського. На сьогодні пістолетів цих марок випущено кількадесят мільйонів. Модель Colt М1911 стала єдиним типом вогнепальної зброї, що складалася на озброєнні не одного десятка країн протягом майже століття, зокрема близько 80 років у США.

До початку Другої світової війни у ​​світі з'явилася велика кількість надійних та ефективних самозарядних пістолетів, серед них німецькі Walther РР, Walther РРК та Walther Р38, радянський ТТ (Токарьова, тульський), італійський Beretta М1934 та багато інших. Деякі з них використовуються і зараз.

Після Другої світової війни німецькі збройові підприємства було зруйновано. Натомість конструкторами інших країн розроблено безліч зразків пістолетів, які не мали рівних за надійністю та бойовими характеристиками.

У 1976 р. на озброєння італійської армії та поліції прийнято пістолет Beretta М92. Саме він згодом замінив Colt М1911. Відмінні моделі представили відносно молоді фірми SIG-Sauer (спільна швейцарсько-німецька) та Glock (австрійська). Зрештою, і в Німеччині було випущено кілька вельми надійних зразків. Відновило діяльність знамените підприємство Walther.