ТОП 5 незвичайних музеїв України

Чи знаєте Ви, що в нашій країні є дійсно унікальні музеї, експозиції яких викликають не захоплення та естетичну насолоду, а справжній шок. Серед них – музеї історії туалету, сексуальних культур світу та сміття!

Про кілька найбільш незвичайних музеїв України наша сьогоднішня стаття, а про київські безкоштовні музеї, які варто відвідати після війни йдеться на сторінках видання travel-guide.in.ua.

Музей історії туалету у Києві

5 вересня 2007 року у столиці України відкрився приватний музей історії туалету Східної Європи. Нині тут представлено найбільшу у світі експозицію унітазів, у тому числі мініатюрних та жартівливих, сувеніри – попільнички та запальнички, статуетки, виготовлені у вигляді пристосувань для унітазів, пісуарів.

У музеї також знаходяться інформаційні стенди, таблиця, з якої можна дізнатися про різновиди туалету та картини з віршами, що стосуються туалетної тематики. Музейну колекцію, до речі, занесено до Книги рекордів Гіннеса.

У музеї відвідувачам пропонують ознайомитися з усіма етапами розвитку туалетної культури, починаючи з найдавніших часів, коли роль туалету виконував спеціально оброблений камінь, і закінчуючи першим ватерклозетом Британії та системами переробки відходів сучасності. Музейну експозицію постійно поповнюють антикварні експонати, зібрані у різних куточках земної кулі.

Музей сексу та сексуальних культур світу у Харкові

Науково-просвітницький музей сексу та сексуальних культур світу відкрито у Харкові з 1999-го року з ініціативи працівників Харківської медичної академії післядипломної освіти, а саме – кафедри сексології. Спочатку в музеї було представлено лише приватну колекцію професора В. В. Кришталя.

Музей сьогодні включає дванадцять залів. Його експозиція торкається сексуальних культур народів дванадцяти країн світу, у тому числі Японії, Греції та Індії, Африки та Америки, Європи та Китаю, починаючи від витоків і закінчуючи сучасністю.

У музеї представлені зали, відвідавши які можна дізнатися багато чого цікавого про сексуальні відносини у світі тварин, про відхилення у сексуальному розвитку, про сексуальну культуру сучасного світу. У музеї також знаходиться підлітковий зал, в якому зберігаються матеріали щодо анатомії, психології та фізіології людей, їх сексуальної поведінки.

Музей українського весілля у селі Великі Будища Полтавської області

Музей українського весілля влаштувався неподалік Диканьки, у Будинку культури села Великі Будища Полтавської області. Відкриття музею відбулося 2008-го року, і сьогодні тут можна побачити весільне вбрання різних епох. Також музейна експозиція, окрім весільних оздоб, включає вишиванки ручної роботи, рушники, предмети побуту українців, старовинні меблі.

Відвідувачі можуть не лише переглянути музейну колекцію, а й здійснити старовинний обряд одруження.

Музей сміття у Вінниці

У Вінниці, на території заводу «Україна», що спеціалізується на збиранні та сортуванні сміття, відкрили незвичайний музей, експозиція якого складається із старовинних, цікавих речей, знайдених на звалищах міста. Засновником музею став В. Воєводін, який працює комірником на виробництві «Подільська Січ» і зібрав за п'ятнадцять років приблизно дві тисячі експонатів.

Експозиція музею постійно поповнюється новими предметами антикваріату, виявленими у смітті. У вінницькому музеї можна побачити, старі підсклянники та медалі, ножі та скульптури з порцеляни, статуетки вождів радянської доби та самовари, монети та раритетну техніку, тощо.

Музей праски у Запоріжжі

У Запоріжжі, на острові Хортиця, працівниками кінного театру «Запорізькі козаки» було створено унікальний Музей праски. Його колекція налічує понад триста експонатів XVII-XX століть.

У музеї представлені старі праски (мідні, чавунні), подаровані місцевими жителями, куплені в різних країнах, знайдені на барахолках, блошиних ринках і в пунктах прийому металобрухту. Тут можна побачити різноманітні експонати – крихітні, легкі, що розміщуються на долоні, і дуже габаритні, вагою від десяти до п'ятнадцяти кілограмів.

Музейна колекція складається із виробів українського, російського, німецького, австрійського, американського виробництва. Тут знаходиться старовинний експонат з дерева — рубель і качалка (валець), американська газова праска, а також праска-гофратор та багато іншого.