«Формула-1»: гід з найдорожчого виду спорту

Хто б що не казав, а «Формула-1» – це найпопулярніший у світі спортивний захід після Олімпійських ігор та чемпіонату світу з футболу. За тим, як 20 машинок їздять по колу, стежать 600-800 млн чоловік, що робить пілотів зірками найвищого рівня.

В Англії найуспішніші гонщики та інженери стають кавалерами ордена Британської імперії (і до них звертаються «сер»), у Латинській Америці на честь своїх чемпіонів називають вулиці та відкривають пам'ятники, а про культ Ferrari в Італії говорити не доводиться – пілоти команди прирівнюються до неба. А на сайті https://formula1.com.ua/ ви будете в курсі всіх найсвіжіших новин про гонки Формули 1.

Що це таке?

"Формула-1" - це клас машин. Те, що ми дивимося по телевізору та на трасах, офіційно називається «чемпіонат світу з автоперегонів у класі «Формула-1», і проходить цей захід, офіційним хронометристом якого працюють Rolex, під егідою FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) – Міжнародною автомобільної федерації.

Не кожна машина, схожа на гоночний болід, – це «Формула-1». Це може бути Формула-2, Формула-3, Формула-Рено - і таких класів дуже багато.

Відповідно, "Формула-1" - це найшвидша з усіх "Формул". І щоб керувати таким автомобілем, потрібно мати спеціальний дозвіл від FIA, який називається «суперліцензія». Щоб її здобути, молодим гонщикам доводиться буквально вигризати перемоги у молодших категоріях – конкуренція за потрапляння до вищого класу просто неймовірна.

Скільки перегонів у чемпіонаті?

Щороку по-різному, але останні кілька років гонщики виходять на старт 21 раз. Заїзди проводять як на стаціонарних автодромах (Італія, Іспанія, Німеччина, США, Бахрейн), так і по міських вулицях (Монако, Сінгапур, Баку).

Є також проміжні автодроми – це ті, частина яких стаціонарна, а частина – парк або частина міста. Такими є траси в Австралії та Канаді: цілий рік вони готові наполовину і щоразу до гонки доводиться закривати сегмент парку, щоб побудувати там тимчасову частину траси. Так само планували зробити і трек у Сочі, але в результаті він залишився цілісним і неподільним.

Скільки у «Формулі-1» команд та пілотів?

Якщо брати останні роки, то йдеться про десять команд, і кожна з них виставляє дві машини. Тобто на старт виходить 20 найкращих гонщиків з усього світу. Плюс кожна команда має резервні пілоти, готові в разі потреби замінити своїх партнерів і вийти на старт замість них. Але частіше вони працюють на базі команди на гоночному симуляторі і допомагають інженерам з доведенням машин, що діють.

Найвідоміші команди – це Ferrari, Mercedes, Red Bull та McLaren. Крім них у чемпіонаті беруть участь Renault, Haas, Racing Point, Alfa Romeo – Sauber, Toro Rosso (друга команда Red Bull) та Williams.

Як визначається чемпіон?

Кожну гонку перші десять пілотів одержують призові очки: переможець – 25; друге місце – 18; третє – 15, тощо. Десятий отримує 1 очко. Хто набирає найбільше очок, той і чемпіон.

Якщо за результатами останніх перегонів у кількох пілотів однакова кількість очок, то дивляться кількість перемог. Якщо й вигравали вони однакову кількість разів, то чемпіон визначається за кількістю інших місць, хоча такої ситуації жодного разу не було.

Як довго тривають перегони?

Гран-прі "Формули-1" – це змагання "хто швидше проїде 305 кілометрів". Така дистанція була обрана як найбільш оптимальна для того, щоб дивитись гонку по телевізору. Менше буде мало, а довше ніхто вже дивитися не стане.

Виняток – Гран-прі Монако. Там дистанція перегонів становить 260 км. Просто якби пілоти проїжджали всю дистанцію, то гонка тривала б трохи менше трьох годин – надто вже на Лазурному Березі вузька та повільна траса. Ну і гонщики самі втомлюються: у Монако гранично висока концентрація, тому що на цій трасі найменша хибка може стати фатальною.

Чи є якісь особливі перегони?

З точки зору очок – ні, всі перегони рівнозначні та рівноцінні. Однак є чотири Гран-прі, перемога в яких в очах автоперегонової громадськості котирується вище за інші: це гонки в Монако, Великій Британії, Бельгії та Італії.

Гран-прі Монако взагалі входить у неофіційну «потрійну корону», яка також включає перемогу в «24 годинах Ле-Мана» та в «500 милях Індіанаполіса», – до трьох найпрестижніших перегонів світу. За всю історію таке виявилося під силу лише одній людині – британцю Грему Хіллу, дворазовому чемпіонові світу.