Чому гроші в борг уже не такі популярні, як швидкі позики в МФО?

Взяти гроші в борг у друзів чи знайомих – найпростіший і найшвидший спосіб вирішення своїх поточних фінансових проблем. Однак це далеко не завжди можливо зробити. Причина проста – друзі та знайомі теж, як правило, сидять «без грошей». Але, навіть якщо гроші і є, не кожен у наш складний час зважиться приміряти на себе роль кредитора.

Що ж робити, якщо терміново знадобилися гроші, а можливості їх позичити у найближчого оточення немає з тих чи інших причин? Банківський кредит – не варіант. По-перше, на оформлення кредиту у банку піде не один день. По-друге, оформити його зможуть далеко не всі, оскільки більшість населення працевлаштована неофіційно і надати довідку про доходи немає можливості.

Кредит у ломбарді

У такому разі, донедавна був лише один спосіб вирішити поточну фінансову проблему локального масштабу – звернутися до ломбарду, заклавши якусь цінну річ. Кредит у ломбарді отримати можна дуже швидко, найчастіше шлях до найближчого ломбарду займає більше часу, ніж процес оформлення кредиту.

Для оформлення кредиту в ломбарді потрібен лише паспорт позичальника та заставна цінність. Однією з переваг кредиту в ломбарді є та обставина, що потенційне прострочення платежів ніяк не відбивається на кредитній історії клієнта. У разі, якщо позичальник не погасив свій кредит у ломбарді у встановлені кредитним договором терміни, ломбард продасть заставну цінність клієнта, а отримані за неї гроші підуть у рахунок оплати кредиту. У тому випадку, якщо продаж заставної цінності не покриє борг клієнта, все одно боргові зобов'язання позичальника перед ломбардом будуть анульовані. У тому випадку, якщо ломбард продасть заставу клієнта вище за ту суму, яку заборгував позичальник ломбарду, надлишок повинен бути виплачений клієнту.

Єдиний нюанс, який обмежує використання кредиту у ломбарді – обов'язкова наявність заставної цінності у позичальника. Якщо такої немає, кредит оформити неможливо. Найчастіше роль застави виконують різні коштовності та прикраси. Їх охоче беруть ломбарди, оскільки проблем із їхньою реалізацією не виникає. Вони займають мало місця, їх зручно зберігати.

Кредит у МФО

Ситуація на ринку кредитування серйозно змінилася з появою мікрофінансових організацій (МФО), які стали кредитувати своїх клієнтів невеликими сумами на короткий період, але онлайн кредит оформляється дуже швидко і на дуже лояльних умовах. Для оформлення кредиту до МФО достатньо мати паспорт, ІПН, мобільний телефон, банківську картку, якщо кредит оформляється через сайт МФО.

Багато МФО надають перший кредит під 0,01% на день, що є найвигіднішою пропозицією на ринку кредитування. Фактично перший кредит у МФО позичальник оформляє без відсотків, простіше кажучи, бере їх у борг, як у знайомого. Головна умова – повернути кредит у встановлені терміни.

Наступні кредити оформляються під вищий відсоток, що у різних МФО різний – від 1 до 3% щодня. Це головна обставина, яка стимулює позичальника якнайшвидше розрахуватися за таким кредитом. У разі, якщо позичальник допускає прострочення, щодо нього застосовуються штрафні санкції, нараховується щоденна пеня, а борг зростає багаторазово.

З цієї причини, оформлюючи кредит у тій чи іншій МФО, позичальник має бути впевненим у своїй платоспроможності. У разі виникнення форс-мажорних ситуацій є можливість оформити кредит в інший МФО, а отримані гроші направити на погашення першого кредиту. У такий спосіб можна виграти деякий час.

В Україні працюють десятки МФО, і позичальник теоретично може досить тривалий час тягнути із поверненням кредиту, перепозичуючи гроші у різних МФО під 0,01%. Але, рано чи пізно, всі можливості оформлення таких кредитів будуть вичерпані, і гроші доведеться повертати свої і назавжди.

Головна перевага кредитування в МФО полягає в тому, що кредит можна оформити у віддаленому режимі через сайт МФО у будь-який час доби. Сам процес при першому оформленні займе не більше 1 години, при повторних зверненнях в ту саму МФО кредит можна оформляти протягом 10-15 хвилин.