Про VPN простими словами

Що таке віртуальна приватна мережа – VPN – і чому про неї так багато говорять? Останнім часом цей термін з'являється у кожній розмові про інтернет. І не так просто.

Колись технологія VPN була високотехнологічною новинкою, але сьогодні це необхідний інструмент. По суті, технологія VPN захищає вашу конфіденційність у мережі, а скачати VPN ви зможете на сайті zoogvpn.com, саме тут ви знайдете надійні безкоштовні VPN-додатки.

Як це працює

VPN (Virtual Private Network — віртуальна приватна мережа) — це безпечне, зашифроване підключення між двома мережами або між окремим користувачем та мережею. Мережі VPN дозволяють користуватися Інтернетом, зберігаючи конфіденційність.

Щоб краще зрозуміти, що це таке, уявіть, що інтернет — це віртуальна дорога, і ми мчимося нею яскравим мотоциклом. Відвідуємо улюблені сайти, робимо покупки в магазинах, перевіряємо свої профілі, отримуємо новини з вибраних джерел, граємо в ігри і так далі.

Будь-який бажаючий може простежити за вашими пересуваннями такими цифровими шосе та провулками. Щоб побачити ваші дії в інтернеті, дізнатися, хто ви і куди любите заходити, достатньо одного погляду. Що гірше, за вами можна простежити до самого будинку. Ви залишаєте сліди.

Технологія VPN працює як плащ-невидимка - маскує вас і зберігає анонімність. Замість світлового мотоцикла, який легко впізнати, ви отримуєте орендований автомобіль із тонованим склом. Ви приховані в зашифрованих даних і надійно заховані за іншою IP-адресою.

Технологія VPN шифрує усі ваші дії в інтернеті. Все, що ви відправляєте та отримуєте. Якщо ви входите лише через VPN, видно не ваше справжнє джерело підключення, а один із численних VPN-маршрутизаторів.

Технології VPN допомагають наблизитися до справжньої анонімності, не вдаючись до використання мережі TOR, в якій підключення петляє широкою мережею ретрансляторів, постійно змінюючи положення дій в інтернеті, щоб на них ніхто міг сфокусуватися.

Мережі VPN такий протокол не використовують, але вони забезпечують достатній – і дуже важливий – захист під час вашої подорожі нерегульованими та повними зловмисниками дорогами.

Навіщо нам потрібна мережа VPN

Тепер, коли ви знаєте визначення мережі VPN, обговоримо, навіщо вона вам потрібна. Тому що зараз вона потрібна більше, ніж будь-коли.

Мережевий нейтралітет — це принцип, за яким постачальники послуг інтернету повинні працювати з усіма даними однаково, без дискримінації та врахування особистих переваг. У грудні 2017 року Федеральна комісія зі зв'язку США скасувала мережевий нейтралітет. А більшість технологічних компаній родом звідти. Це означає, що тепер ви можете зіткнутися з будь-якими умовами чи упередженістю залежно від ваших дій у мережі.

Ще у квітні 2017 року Федеральна комісія зі зв'язку зробила перші кроки у цьому напрямку, скасувавши правило, згідно з яким постачальники послуг інтернету мали отримати згоду клієнта, перш ніж передати або продати його особисті дані. Тепер провайдери США можуть продати номер соціального страхування, інформацію про геолокацію, здоров'я, історію пошуку в інтернеті та будь-які відомості про користувача, які вони збирають, тому, хто більше заплатить. Мережа VPN допомагає зберегти конфіденційність даних навіть від постачальника послуг Інтернету, щоб ніхто не зміг відстежити ваші дії або побачити ваші дані.

Ще одна вагома причина використовувати VPN - це зростання числа сучасних кафе, де ноутбуків стільки ж, скільки чашок кави. Будь-яка загальнодоступна точка доступу Wi-Fi є рай для зловмисників. Якщо вам подобається переглядати веб-сторінки, насолоджуючись напоєм, використовуйте мережу VPN, яка заблокує будь-якого зловмисника, що примостився біля тієї ж точки доступу Wi-Fi, щоб шпигувати за вами. Здійснюючи покупки та вбиваючи дані карти через безкоштовну мережу Wi-Fi, ви сильно ризикуєте.