Типові помилки архітектурного підсвічування

Архітектурне підсвічування – це невід'ємна частина оформлення міських вулиць. Кожне місто прагне створити унікальне освітлення будівель і тому навіть у маленьких містах є на що подивитися. Але при її створенні люди, з невеликим досвідом часто припускаються помилок і ми про них розповімо

Прагнення зробити красивішими сірі фасади будівель часом спотворюють їх. Причина – помилки в архітектурному висвітленні. Тому вирішення питання фасадне освітлення будівель слід довірити досвідченим креативним фахівцям, а таких можна замовити на сайті 1-rk.com.ua.

До найпростіших і найпоширеніших помилок слід віднести:

  • Вибір не тих будівель – часто висвітлюються непомітні будинки, з дефектами на фасадах.
  • Ідея не до кінця реалізована через фінансові проблеми або через брак технічного оснащення. Таке освітлення виглядає «бідно».

Види помилок

Крім цього, варто відзначити, що в архітектурному підсвічуванні виділяють концептуальні та технічні невідповідності.

Концептуальні – це помилки, що порушують цілісність образу, продуманого художниками та дизайнерами. Без вихідного задуму будинок з підсвічуванням не більше ніж фасад, обвішаний обладнанням без будь-якого задуму і без створення акцентів на значних деталях будови. До таких помилок можна віднести: виділення незначних елементів та збереження тіні на яскравих деталях, що порушує всю концепцію висвітлення.

Технічні помилки виникають набагато частіше. І причинами можуть бути як фінансові труднощі, так і низька кваліфікація фахівців, і неуважне ставлення до дрібних елементів, які здаються незначними, але без них немає повної і завершеної картини. Найбільш поширені помилки:

  • Недотримання балансу виставлення яскравості світла на фасадах – тобто світло від однієї групи освітлювальних приладів набагато яскравіше за іншу. Для того, щоб створити рівне освітлення всієї будівлі з акцентами на дійсно значущих деталях, необхідно розраховувати потужності оптичного обладнання, кути «прицілу» на елементи, місця розміщення та відстань між приладами.
  • Непродуманість розміщення приладів ускладнює їхнє технічне обслуговування без використання спеціального складного обладнання.
  • Використання відкритої проводки, що псує естетичну сторону архітектурного освітлення.

Такі, здавалося б, очевидні помилки значно псують усю картину та здешевлюють загальне враження від освітлення.

Визначаємо помилки

Для виявлення помилок у влаштуванні архітектурного підсвічування досить уважно оглянути будівлю та побачити ті невідповідності, які «чіпляють» погляд. Так, наприклад, глибока тінь - це неправильно обрана оптична система, затемнення віконних отворів - помилка розміщення приладу або неточність націлювання.

Крім цього є таке поняття як «вибілювання». Таке відбувається, коли не дотримано відстань між стіною і самим приладом, тому при націлюванні на елементі утворюється пляма світла з високим показником інтенсивності світла і подальше поширення променів не відбувається зовсім. Тому причиною є пряме відображення фасадом полум'я світлового приладу. Простіше кажучи, поверхня, що відображає світло, зустрічається з пучком світла з високою інтенсивністю і хаотичним рухом світлових променів.

Для того, щоб дана проблема не виникала, необхідно використовувати кронштейни та скоби, решітки для формування світла та його екранування, бленди та гармати. Варто розуміти, що «вибілювання» призводить до того, що баланс яскравості порушується, тому що в рамках однієї плями світла він відсутній, а решту вже можна не враховувати.

Часто відбувається так, що будівля оснащена великою кількістю освітлювального обладнання, всі правила дотримуються з вибудовування світла, але ефекту все одно немає. Таке може статися тому, що прилади мають недостатню потужність, і в плямах не вистачає інтенсивності світла. Крім цього, необхідно враховувати і порушення балансу світла по всій будівлі та ув'язування його з сусідніми освітленими спорудами.

Важливо пам'ятати, що архітектурне освітлення вимагає до себе продуманого та уважного відношення, а також не допускає економії як щодо оснащення приладами, так і у використанні електроенергії.