Детально про ремінь ГРМ: що це, навіщо і коли міняти

У всіх автомобілістів на слуху ремінь ГРМ. Але далеко не всі приділяють цій, начебто, найпростішій деталі належну увагу. Подумаєш, ремінь собі, та ремінь. Як він може нашкодити ... Насправді ж ремінь приводу газорозподільного механізму виконує дуже важливу функцію. Він синхронізує розподільний та колінчастий вал. В результаті робочі такти двигуна збігаються, клапани синхронно відкриваються і закриваються в той момент, коли це потрібно поршню. У кожному з 4-х тактів бере участь ремінь ГРМ. Тому, коли злагоджена робота втрачає синхронізацію, буває серйозний збій: двигун важко запускається, втрачається потужність і тяга, з'являється вібрація та інші симптоми несправності. Це відбувається в той момент, коли металевий ремінь слабшає, розтягується та його зуби не потрапляють у паз, а перескакують на шківах.

Що відбувається далі? Ремінь розривається і завмирає, а колінчастий вал продовжує свою роботу і штовхає поршні вгору. Найчастіше поршні та клапани виходять з ладу та вимагають заміни. Однак іноді страждає і сам двигун. У будь-якому випадку це призводить до дорогого ремонту. Хоча в деяких моделях автомобілів для поршня передбачені спеціальні виїмки, щоб він не впирався в інші механізми. У такому разі знадобиться лише якісна заміна ременя ГРМ.

Коли міняємо ремінь ГРМ?

На око, та ще й самостійно, оцінити стан ременя досить складно і часом неможливо. Тому, що, як правило, він знаходиться в кожусі, який закриває металевий ремінь, додатковий його захист. Тому слід орієнтуватися на симптоми. Найчастіше, це проблеми із запуском двигуна, клацання з-під капота. Відзначимо, що навіть якщо ви визначили такі симптоми, це не означає, що проблема саме з ременем ГРМ. Однак це однозначний привід звернутися до майстра до СТО для діагностики.

Також слід орієнтуватися на рекомендації виробника автомобіля на періодичність заміни. Якщо автомобіль купувався новим, враховуйте проміжок часу, зазначений у сервісній книзі. Для кожного авто періодичність різна. Наприклад, для Лади – 90000 км пробігу. Для Вольво - 120000. Якщо авто вже старе, то орієнтуйтеся на попередню заміну, а також умови експлуатації машини.

Змінюємо ГРМ

Замінити ремінь ГРМ самостійно дуже складно. Як мінімум, доведеться частково розбирати мотор та навісне обладнання, поєднувати мітки на шківах, регулювати натяг ременя. За відсутності досвіду та навичок трудомістка робота призведе до краху, а результат може бути фатальним для мотора.

Тому набагато ефективнішим буде звернення до фахівців. Так, це коштуватиме грошей. Але ви отримуєте гарантію справного двигуна. Адже ремонт двигуна обійдеться набагато дорожче. При цьому заміна ременя ГРМ займе лише кілька годин у руках досвідченого майстра.

Дуже не рекомендуємо заощаджувати на запасних деталях. Для кожного автомобіля краще шукати оригінальний ремінь. Якщо його знайти складно, то купуйте якісний аналог.

Як уникнути розриву ременя ГРМ

Щоб обрив ременя не став несподіванкою:

  • враховуйте термін експлуатації автомобіля. Навіть якщо він використовується рідко, але вже понад 5 років не змінювався ремінь, відвезіть авто до СТО для перевірки.
  • запах з-під капота, дим з вихлопу, патьоки під капотом, сторонні звуки, стукіт, неправильна робота мотора - привід термінового звернення до СТО.
  • не змінювати ремінь самостійно, щоб уникнути капітального ремонту двигуна або його заміни.

В ідеалі, звертайтеся до майстерень, які спеціалізуються на вашій марки авто. Так ви підвищите ймовірність звернення до професіоналів та позитивного результату.