Як формуються рейтинги хостингів? Які критерії вибору найкращого хостингу?

Послуга хостингу – це одна з найбільш багатогранних послуг у сфері IT. Даний сервіс включає не тільки безліч близьких послуг: віртуальний хостинг, віртуальні сервери, виділені сервери. Також і самі послуги можуть відрізнятися між собою за різними ознаками: версії програмного забезпечення, набір мов, методів оплати локацій серверів та багато іншого.


Детально розберемо формування рейтингів для віртуального хостингу. (Детально про рейтинги VPS тут)

Основними категоріями, що формують цінність віртуального хостингу, є наступні показники:

  1. Швидкість доступу/віддачі сайту. В даному випадку йдеться про середні показники, з яким користувач завантажує дані сайту з серверів провайдера. Чим вища швидкість, тим краще для користувача та власника сайту. Швидкі сайти високо ранжуються у пошуку та мають високі поведінкові показники серед користувачів.
  2. Аптайм. Це співвідношення часу роботи сайту до простою. Вимірюється у відсотковому співвідношенні чим ближче показник до 100% тим краще, оскільки це означатиме, що за минулий рік сайти клієнтів такого хостера завжди були доступні.
  3. Тип носія. Найчастіше йдеться про фізичну пам'ять встановлену в серверах компанії, це можуть бути або застарілі SATA - жорсткі диски, або сучасні, швидкісні SSD диски. Не складно здогадатися, що останні сильно впливають на попередні 2 показники.
  4. Локація серверів. В даному випадку вище в рейтингу будуть хостери, які мають більше локацій або автоматизована система CDN - системи кешування статичного контенту на серверах в різних локаціях. CDN дозволяє практично не залежати від фізичного розміщення даних сайту, контент буде надано клієнту з найближчої точки доступу.
  5. Методи оплати. Сьогодні вкрай важливо забезпечувати максимальну варіативність платіжних методів та коштів і йдеться не лише про підтримку кількох платіжних шлюзів. Вище оцінюються хостери, які приймають Google і Apple pay, банківські розстрочки і навіть криптовалюту. Найчастіше саме метод оплати остаточно визначає для користувача вибір провайдера.
  6. Ціни. Звичайно ж не можна не згадати про ціну коли ми говоримо про цінність, вміння оптимізувати витрати, грамотно оперувати ефектом масштабу і тримати руку на пульсі ринку - все це визначає успішного хостинг провайдера від збанкрутілого провайдера. Дійсно в ТОП 10 ринку хостингів ви точно не знайдете найдешевших хостерів, але швидше за все ціни будуть доступними чи оптимальними.

Всі ці фактори та багато інших: відгуки, наявність знижок та промокодів, активність компанії визначає рейтинг провайдера в рейтингу. Звичайно, ви можете не погодитись і вас може влаштовувати хостинг з 22-ої позиції це нормально, адже крім описаних категорій є ще сотні інших, індивідуальних, суб'єктивних факторів. Обов'язково сформуйте власний портрет ідеального хостера.