Основні помилки годування собак

Заводячи цуценя, власники хочуть прожити з ним довге активне життя, спостерігати, як воно перетворюється на красивого, граційного собаку. Вже точно люблячі господарі не бажають перетворити свого вихованця на постійного клієнта ветеринарів. Однак допущені у годівлі собаки помилки можуть стати фатальними.

Сучасні власники не мають проблем з різноманітністю кормів і можуть вибирати, що їм ближче: спеціальні промислові корми або м'ясо та овочі. Зокрема в інтернет-магазині https://torzoo.ua/ru/catalog/sobaki/ представлено широкий вибір якісних кормів та інших зоотоварів для собак. 

Проте і прихильники готових раціонів, і собаководи, які борються за «натуральне» годування, припускаються помилок, але, як правило, різні.

Що не можна давати собаці

Є список продуктів, які собачий організм не приймає. Кожен господар повинен знати, чим не можна годувати собаку, щоб не зашкодити їй. Це:

  • солодощі та кондитерські вироби. Такі продукти, як торти, тістечка, цукерки, а також цукор у чистому вигляді, порушують роботу печінки вашого вихованця та негативно впливають на стан очей – вони починають сльозитися, виникає нагноєння;
  • сіль у великій кількості. Злегка підсолений корм допустимо;
  • прянощі, спеції та ароматичні приправи негативно впливають на гостроту нюху собаки, що особливо сумно, якщо тварина використовується для полювання або у службових цілях;
  • ніколи не давайте своєму улюбленцю баранину чи свинину. У м'ясі свині нерідко зустрічається вірус смертельно небезпечної собачої недуги - чумки (Pestis canum). Крім того, ці види м'яса дуже погано перетравлюються і викликають збої в роботі печінки та шлунка;
  • у сирому вигляді не дають вихованцям крупи або бобові (виняток - геркулес). А ось побалувати вихованця сирою картоплиною три-чотири рази на тиждень можна;
  • молоко - продукт, призначений тільки для цуценят, які не досягли віку 4 місяців. У дорослих собак переносимість лактози знижується. Але вони із задоволенням поласують кисломолочкою: натуральним йогуртом або кефіром, сиром. Якщо ви сумніваєтеся, чи можна годувати собаку сиром - можете не турбуватися і сміливо пропонувати його вихованцю - це також кисломолочний продукт.

Годування із загального столу

Багатьом, особливо дітям, здається кумедним годувати вихованця під час загальної трапези. Але чи варто це робити?

Привчивши собаку до таких «подачок», ви ризикуєте згодом щоразу спостерігати під час їжі благаючий погляд улюбленця. А якщо в будинку гості, немає гарантії, що хтось із них не запропонує тварині щось «смачне», але шкідливе для його здоров'я.

Привчайте собаку їсти тільки зі своєї миски - і позбавте себе подібних проблем.

Чи завжди на користь різноманітність у меню

Собака звикає до певного раціону, і раптова зміна характеру харчування не завжди йде їй на користь. Перш ніж перейти з однієї марки кормів на іншу, проконсультуйтеся з ветеринаром чи кінологом. Фахівець порадить, який вид корму варто вибрати і як перевести вихованця на новий тип харчування, зорієнтує, чи можна годувати собаку лише сухим кормом.

Якщо ви пропонуєте вихованцю сухі корми, дотримуйтесь інструкцій на упаковках з продуктом і не змішуйте сухий корм з іншими видами їжі - в готових кормах є все, що потрібно вашому улюбленцю в потрібних пропорціях.

Уважно поспостерігайте за самопочуттям тварини у перші 5-7 днів переходу на новий корм. Не перегодовуйте вихованця і не забувайте про те, що при сухому харчуванні йому завжди потрібна свіжа вода у вільному доступі.

Зайва та недостатня вага

Щоб правильно оцінити, чи достатньо ваш собака отримує корми, зверніть увагу на її зовнішній вигляд. Здорова тварина повинна мати добре розвинену мускулатуру та невеликий шар підшкірного жиру. Якщо тварина почала втрачати вагу, швидше за все вона отримує недостатньо харчування.

Оцінити фізичні дані вихованця можна самостійно. Для цього дивляться на стан пагорбів клубових тазових кісток у місці кріплення сухожиль задніх лап (маклаків). Вони повинні добре промацуватися на дотик, але не виділятися візуально. В іншому випадку доводиться говорити про ожиріння вихованця.

Ця патологія скорочує життя вашого чотирилапого друга, веде до розвитку хвороб серцево-судинної системи. Не забувайте, що стежити за нормальною вагою свого улюбленця і надавати йому можливість достатньо рухатися та грати повинен саме господар.

Чи потрібні мінеральні добавки?

Багато хто знає, що для нормального росту та розвитку цуценя потрібні мінеральні добавки. Вони включають необхідні елементи для нормального зростання та розвитку кісткової системи. Кількість добавок вибирають, з особливостей породи. Надлишок, як і недостача може негативно позначитися на фортеці скелета молодої особини, що призведе до підвищеного ризику переломів.

Дорослій тварині мінеральне підживлення також необхідне – воно дозволяє значно покращити якість життя вихованця.