Як правильно вибрати якісні плити ДСП

На сьогодні ДСП – один із найбільш популярних матеріалів. Вони активно застосовуються під час проведення будівельних та оздоблювальних робіт, а також для виробництва корпусних меблів. Ви можете придбати ДСП плити у Львові, однак перед цим необхідно розібратися, як правильно вибирати матеріал.

Давайте для початку розберемося, що це таке. ДСП являє собою деревостружкову плиту, яку було зроблено з хвойної чи листяної сировини методом гарячого пресування.

Чому матеріал такий популярний

Популярність ДСП обумовлена сильними сторонами плит. Вони:

  • Міцні.
  • Довговічні.
  • Зручні у використані.
  • Мають гарний рівень стійкості до деформацій.

Не слід забувати й про їх матеріальну перевагу – вартість такий плит порівняно невисока. Завдяки її доступності, ДСП настільки часто використовується для створення меблів, причому не тільки в бюджетному сегменті.

На які якості потрібно звернути увагу

ДСП для меблів випускається різних видів за типом покриття, його текстурою, кольором та малюнком поверхні. Тому в першу чергу потрібно визначитися з видом обробки ДСП. Вони бувають:

  • Ламіновані. Мають найбільший попит серед виробників меблів, оскільки завдяки тому що плівка може бути будь-якою, можуть мати зовнішні характеристики, як у дорогої деревини або інших матеріалів.
  • Шпоновані. Цей варіант взагалі доволі важко відрізнити від деревини, оскільки текстури повністю збігаються. При цьому матеріал має підвищений рівень стійкості до вологості. Цього вдалося домогтися завдяки нанесенню шару шпону.
  • Шліфовані.

Слід враховувати, що якіснішими та зносостійкими вважаються листи, ламіновані плівкою або шпоном. Придбати якісні ДСП плити можна в магазині Томек.

Визначальними факторами вибору якісних плитних матеріалів з деревної стружки є їхнє призначення та ключові характеристики, такі як розміри, сорт, товщина тощо. Щоб правильно підібрати потрібний матеріал, потрібно звертати увагу на наступні параметри:

  • екологічність, яка визначається класом емісії – листи ДСП для меблів, які будуть використовуватися в тісному контакті з людьми, повинні мати клас Е1. Плити нижчого класу можуть застосовуватися там, де такий контакт не передбачено;
  • щільність: більш щільні плити П-3 мають більшу міцність і краще тримають саморіз, що вкручується в них;
  • товщину – листи розміром до 10 мм використовують для конструкцій, не призначених для сприйняття великих навантажень, для корпусних меблів краще використовувати плити товщиною 16 та 18 мм, а для стільниць – 19, 22 та 28 мм;
  • якість поверхні – для ламінування або вирівнювання стін під шпалери підходять тільки плити першого сорту з ідеально гладкою поверхнею, а для опалубки можна вибрати листи з невеликими дефектами, які мають нижчу ціну.