Чоловічі берці: як вибрати та з чим носити?

Берці – зручне, практичне та стильне взуття, здатне органічно вписатися практично у будь-який неформальний чоловічий образ. Їх можна поєднувати з одягом спортивного, вуличного та мілітаристського стилів, комбінувати з багатьма повсякденними речами.

Берці називають масивне військове взуття зі шнурівкою і подовженими халявами. Щільно облягаючи нижні кінцівки, берці не обмежують рухливість гомілковостопних суглобів, що значно скорочує ризик отримання травм під час посиленої фізичної активності.

Ергономічність, міцність та універсальність цього взуття зумовили його популярність серед шанувальників туризму та активного відпочинку, любителів військово-спортивних командних ігор (страйкболу, пейнтболу, хардболу). Вважають за краще носити таке взуття та представники різних субкультур та неформальних течій – панки, рокери, металісти. А тут можна вигідно купити якісні берці для різних цілей.

Види

Сучасні виробники взуття пропонують чоловікам різноманітні види такого взуття. Вони різняться за ціною, а також за експлуатаційними характеристиками та призначенням.

Зимові моделі берців розраховані на експлуатацію навіть за умов дуже низьких температур (до -40°С). Від демісезонних моделей їх відрізняє виражена масивність, потовщена підошва з рельєфним протектором, яка не ковзає, а також наявність внутрішнього шару, що утеплює, зі штучного або натурального хутра.

Демісезонні моделі призначені для експлуатації в умовах низьких температур та підвищеної вологості. Таке взуття виготовляється із довговічних вологостійких матеріалів, оброблених спеціальними просоченнями. Максимальний вологозахист демісезонних берців забезпечує особлива прошивка, що проходить кантом підошви.

Літні моделі берців не мають шару, що утеплює, і відрізняються вкрай незначною вагою. У виготовленні таких моделей використовується спеціальне сітчасте полотно, що забезпечує найкращу повітро- та паропроникність взуття.

Призначення

Залежно від призначення прийнято розрізняти військові та спортивні берці. Військові моделі відрізняються високою міцністю, вологонепроникністю, стійкістю до дії високих та низьких температур. Їхнє основне призначення – захист ніг військовослужбовця від травм, впливу вологи, низьких та високих температур при переміщенні на далекі відстані (включаючи пересування місцевістю зі складним рельєфом).

Спортивні моделі візуально можуть відрізнятися від армійських менш суворим дизайном, що надає їм схожість із високими кросівками. Використовується таке взуття переважно як елемент екіпірування для військово-спортивних ігор та туристичних походів.

Фасон

Черевики з високим берцем (до середини гомілки) та масивною рельєфною підошвою вважаються класичним варіантом військового взуття. Такі варіанти взуття здатні з успіхом замінити зимові чоловічі черевики, чоботи та напівчоботи. У моделях сучасного фасону традиційне шнурівку виробники часто замінюють зручними липучками або доповнюють блискавками.

Короткі та полегшені чоловічі берці, що щільно охоплюють щиколотку, можуть замінити спортивні кросівки та звичайне вуличне взуття. Такі моделі можна поєднувати як зі спортивним, так і з повсякденним одягом.

Дуже високі берці, довжина халяв яких досягає коліна, призначені для захисту нижніх кінцівок під час тривалих подорожей місцевістю з бездоріжжям. Щільно охоплюючи гомілки, таке взуття сприяє оптимальному витрачанню енергії, мінімізує ризик отримання забій та розтягувань.

З чим носити берці

Найбільш вдало берці поєднуються з одягом у стилі мілітарі. Фахівці рекомендують комбінувати таке взуття зі брюками-карго та галіфе, жилетами та куртками в армійському стилі. Джинси – ще один універсальний предмет чоловічого гардеробу, який можна безстрашно носити з берцями. Важливо враховувати, що джинси слід заправляти всередину взуття, при цьому не звертаючи особливої ​​уваги на тип крою (прямий, звужений або вільний).

Щоб створити яскравий неформальний образ, стилісти рекомендують комбінувати берці не тільки з джинсовим, але і зі шкіряним одягом. Шкіряні штани, жилети, куртки-косухи і навіть плащі чи пальта у поєднанні з масивними берцями дозволять створити експресивний та екстравагантний образ.

Органічно поєднуються берці з одягом у спортивному стилі. Просторі тренувальні штани, толстовки, худі, стьобані жилети – ці предмети чоловічого гардеробу найбільш вдало виглядатимуть з укороченими легкими моделями, що візуально нагадують кросівки.