Що таке верстати з ЧПУ і переваги їх використання

Верстати з ЧПУ (числовим програмним керуванням) – це високотехнологічне обладнання, у якому виконавчі пристрої (приводи) керуються автоматично. Приводи, що керуються за певною програмою, приводять у дію робочий елемент верстата – такий принцип роботи обладнання з ЧПУ. Залежно від призначення верстата робочим елементом може бути шпиндель, свердло, пуансон і т.д.

Парк верстатного обладнання, оснащеного ЧПУ, величезний та різноманітний. Достатньо перерахувати лише основні: це токарні, фрезерні, шліфувальні, металорізальні, свердлильні верстати, які поділяються на безліч типів і модифікацій. Саме таке найсучасніше високоефективне обладнання від відомих світових виробників пропонує ТОВ "ВаріТек", а на сайті varius.com.ua ви зможете відвідати онлайн виставку обладнання Varius, де представлені найновіші на сьогоднішній день розробки у цій галузі. 

Складне та різноманітне виробництво потребує такого ж складного обладнання. Однак, при всій різноманітності типів і моделей принцип роботи верстатів з ЧПУ зводиться до наявності програмного забезпечення, що задає алгоритм роботи верстата.

До складу системи ЧПУ входить:

  • пульт оператора, який призначений для керування верстатом у ручному режимі під час підготовки верстата до роботи за програмою. Він дозволяє вводити програму керування верстатом, задавати режими його роботи, при аварійній ситуації відключити верстат для усунення несправностей;
  • панель оператора (дисплей) відображає поточну інформацію про роботу верстата та програму, що виконується. Оператор може візуально контролювати хід виконання технологічної операції, бачити повідомлення про аварії та проблеми, що виникли;
  • контролер, який є мікросхемою з програмою роботи даного верстата. Цей пристрій служить, наприклад, для завдання траєкторії руху робочого інструменту, для команд виконання технологічних операцій, зміни керуючих програм і т. д.;
  • ПЗП (постійний запам'ятовуючий пристрій) - це постійна пам'ять, яка призначена для довготривалого зберігання системних програм та констант, що визначають конфігурацію даного верстата; інформація у ПЗУ може бути лише для читання;
  • ОЗУ (оперативний пристрій) - це оперативна пам'ять, призначена для короткочасного зберігання файлів системних і керуючих програм, що використовуються в даний момент. Він призначений для зберігання інформації, що змінюється в ході виконання програми, використовується як для запису, так читання інформації.

Переваги верстатів з ЧПУ для бізнесу

Верстати з числовим комп'ютерним програмним управлінням (ЧПУ) є економічно вигідним способом підвищення операційної ефективності та якості продукції. Вони скорочують накладні витрати, а також покращують фінансові показники компанії завдяки більш швидкому виробництву та вищій якості продукції, що випускається.

Верстати з ЧПУ, що широко використовуються в обробній промисловості, все частіше замінюють машини з ручним управлінням, такі як вертикальні фрезерні верстати, стругальні верстати, центрові токарні верстати.

Завдяки комп'ютерному забезпеченню верстати з ЧПУ здатні різати, формувати та обробляти вихідний матеріал зі швидкістю та точністю, яких неможливо досягти при використанні традиційних способів виробництва. На відміну від верстатів з ручним управлінням, верстати з ЧПУ здатні виробляти об'єкти будь-якої складності та геометрії. Верстати з ЧПУ забезпечують точність багаторазового відтворення у процесі виробництва, значно скорочуючи відходи сировини.

Ще однією важливою перевагою є здатність верстатів з ЧПУ працювати цілодобово та без зупинки. Вони здатні автоматично перемикати інструменти для кожної стадії процесу виробництва та можуть працювати одночасно на кількох осях, радикально скорочуючи строки постачання.

Верстати з ЧПУ також набагато безпечніші, ніж верстати з ручним керуванням, тому що оператор не взаємодіє безпосередньо з різальними/обробними інструментами.

Нарешті, виробничим підприємствам, які використовують верстати з ЧПУ, потрібно менше працівників, що знижує трудовитрати, не впливаючи на якість продукції. Зміни у виробничому процесі досягаються шляхом застосування оновлень програмного забезпечення, а чи не дорогих курсів навчання персоналу.