Біткойн повернувся до важливого цінового рівня всього за місяць: фактори ключових змін

Останні кілька місяців стали досить нестабільними для найвідомішої у світі криптовалюти.7 вересня курс різко обвалився до рекордної мінімальної позначки у 19 000 доларів, а всього за тиждень ситуація стабілізувалась і біткоїн уже оцінювали у 22 341 долар. Нагадаємо, що максимальна ціна цифрової монети була зафіксована у листопаді 2021 року і становила майже 69 тисяч доларів. Спробуємо розібратись, що спричиняє подібні коливання та які фактори визначають курс популярної криптовалюти.

Індекс споживчих цін та монетарна політика США

Як відмічають аналітики порталу з рейтингом криптобірж CryptoCart, ключовий фактор зміни курсу біткоїна, — очікування учасників ринку. При чому очікування не тільки змін індексу споживчих цін, а й посилення монетарної політики центрального банку США. Експерти відмічають, що курс крипти тісно пов’язаний з ситуацією на ринку цінних паперів. Зокрема, коли зростає технологічний індекс Nasdaq, це, своєю чергою, зумовлює здорожчання біткоїна.

Другий важливий фактор — інфляція. Індекс споживчих цін визначає подальшу політику Федерального резерву. Якщо для боротьби зі стрімким ростом інфляції в США вчергове буде підвищено базову процентну ставку, це негативно відіб’ється на стані криптовалютного ринку. Хоча курс біткоїна в останні місяці доволі нестабільний, загальна капіталізація ринку зростає. На сьогодні вона досягла позначки у 1,07 трильйона доларів.

Ще один важливий фактор — вплив конкурентів. Хоча біткоїн є найвідомішою криптовалютою у світі, у нього є доволі сильні конкуренти. Один із них - Ethereum, що є другою за популярністю монетою на ринку криптовалют. На його частку припадає близько 20% від загальної ринкової вартості криптовалютних ринків. Є й інші криптовалюти, популярність яких стрімко зростає та відбирає частку ринку у BTC. Серед них — Tether, BNB, USDCoin і Solana.Тому не дивно, що курс біткоїна впав після повідомлення про довгоочікуване оновлення мережі Ethereum.

Серед інших факторів впливу на курс біткоїна експерти виділяють співвідношення пропозиції та попиту, собівартість, конкуренція, змін у нормативно-правовій базі та висвітлення інформації про криптовалюту у ЗМІ. Найближчим часом очікується розробка та прийняття нормативної бази в цьому напрямку, однак аналітики поки не можуть точно спрогнозувати, як на це відреагує найвідоміша світова криптовалюта.