Універсальні ласощі: види меду та їх застосування у кулінарії

Дивлячись на асортимент цих ласощів, можна повністю розгубитися. Кожен сорт має свої властивості та особливості. Один більш терпкий, насиченого бурштинового кольору, з легкою гіркуватістю. Інший — чарівного сонячного відтінку та з ванільними нотками у смаку. Третій взагалі нагадує густий мус.

І якщо здається, що у приготуванні всі вони розкриваються однаково, то це не так. Якийсь мед більше забарвлює випічку в пряниковий колір, якийсь ідеально доповнює коктейлі, а якийсь зовсім не поєднується з молочними продуктами.

Звичайно, у багатьох рецептах не прийнято вказувати конкретний сорт, але розібратися хоча б у невеликій частці медового розмаїття буде корисно кожній господині. Адже на підсумковий смак страви впливають навіть такі незначні нюанси.

Сьогодні ми розповімо, чим відрізняється той чи інший сорт, а вигідно замовити вкусный мёд найвищої якості ви зможете на сайті carstvo-medy.com.ua.

Гречаний мед

Ці янтарні ласощі бджоли виробляють з нектару квіток гречки. Початок збору припадає на кінець червня і продовжується аж до закінчення літа. Гречаний мед відрізняється глибоким темним відтінком, а консистенцією нагадує тягучу карамель або іриску. Щільний і пряний, він має легкі відтінки солоду в післясмаку і яскраво виражений аромат деревної кори. Саме цей мед вважається рекордсменом за вмістом заліза серед інших сортів.

Застосування у кулінарії: це незамінний інгредієнт у приготуванні пряників та будь-якої іншої випічки з характерним медовим смаком та кольором: медовика, печива, коржиків. Підійде він і для терпких м'ясних та рибних маринадів або заправок для салатів, а також надасть пікантності фруктовій нарізці. Однак через стійку гіркуватість у смаку з гречаним медом потрібно бути акуратнішим і не додавати його занадто багато.

Акацієвий мед

Досить ранній сорт, який видобувається з нектару квіток білої та жовтої акації. Парадокс у тому, що хоч ці квіти вважаються сильними алергенами, пилок з них абсолютно нешкідливий, тому акацієвий мед допустимо в раціоні алергіків та маленьких дітей. За кольором це найсвітліші ласощі серед своїх побратимів. Часом він може бути майже прозорим. Цей мед славиться своєю стійкістю до кристалізації. Перебувати в рідкому стані може майже два роки. А от щодо смаку характерними рисами сорт похвалитися не може.

Застосування у кулінарії: акацієвий мед люблять кондитери за його скромність. Він не перебиває інші інгредієнти у випічці та десертах, а лише доповнює ніжними медовими нотками. Так як сорт довго не кристалізується, його часто застосовують у стравах, де потрібний рідкий мед: соуси, салатні заправки, топінги. Крім того, цей мед доречно використовувати у приготуванні напоїв, що охолоджують.

Квітковий мед

Так називають сорт, отриманий із пилку різнотрав'я. Зазвичай виділяють кілька видів квіткового меду в залежності від його місця збору: степовий, луговий, гірський та лісовий. Виділити конкретні особливості сорту дуже складно, оскільки у його основі цілий букет смаків. В основному квітковий мед зустрічається насиченого золотистого відтінку, проте в залежності від трав у складі він може змінювати свій колір і виходити трохи темнішим від звичайного.

Застосування у кулінарії: цей сорт можна назвати універсальним. Звичайно, він не виявить себе у стравах настільки яскраво, як гречаний, зате додасть необхідну медову родзинку. Його також можна використовувати як підсолоджувач, якщо ви вирішили скоротити кількість цукру в раціоні.

Липовий мед

Знайти сорт у чистому вигляді досить складно. Зазвичай, крім пилку з липових квіток у мед потрапляє і нектар інших трав, але в значно меншій кількості. Продукт можна дізнатися за чітко вловимим солодкуватим запахом липи. Колір його варіюється від світло-прозорого до гарного бурштинового. Такий мед бажано мати під рукою в сезон застуд, адже він сприятливо впливає на імунітет і має відхаркувальні властивості.

Застосування у кулінарії: ласощі часто використовують у випічці, додаючи в тісто для аромату. Але найкраще липовий мед розкривається у чистому вигляді, якщо його трохи підігріти. Тому він чудово підійде як підливка до теплих десертів або як інгредієнт для напоїв, які планують нагрівати: чай, тепле молоко і навіть алкогольні коктейлі.

Каштановий мед

Як і липовий, зустріти цей мед у чистому вигляді дуже складно через трудомісткий збір. Натуральні ласощі без домішок можуть обійтися в кругленьку суму, і чим більше в ньому добавок від інших рослин, тим демократичніша ціна.

Каштановий мед має темний колір та густу текстуру. У смаку нерідко відчувається легка гіркуватість. Як і акацієвий, цей сорт досить довго зберігає первозданну консистенцію без кристалів.

Застосування в кулінарії: каштановий мед особливо шанований у країнах Середземномор'я та Франції. Тому страви французької, італійської, іспанської, грецької та навіть єгипетської кухні краще готувати саме з ним.