Шкідливість світлодіодних ламп – міф чи реальність

Навколо світлодіодних ламп ведуться жорсткі суперечки, причому прихильники ставлять на чільне місце безперечну економічність, противники наполягають на небезпеці таких джерел освітлення. Це породило міфи як з одного, і з іншого боку. Розбиратимемося, чи шкідливі світлодіодні лампи для здоров'я, чи варто економити електроенергію в такий спосіб.

Спеціалізований оптовий та роздрібний магазин електрики Bratok.shop детальніше про який можна дізнатися на сайті bratok.shop, пропонує широкий асортимент якісних електротоварів з доставкою по всій Україні.

Декілька міфів про шкоду світлодіодних ламп.

Шкідливі речовини в Led-лампах

Захисники екології заявляють, що у світлодіодних лампах міститься практично вся таблиця Менделєєва, включаючи миш'як, сурму, свинець, ртуть та інші метали, здатні завдати відчутної шкоди здоров'ю людини. Почасти правда, це можна сказати не тільки про Led-лампи, а й інші побутові прилади, при виробництві яких використовують пластик, люмінофори.

Стандартна конструкція включає:

  • Пластиковий корпус, в основному з полікарбонату, та металевий цоколь.
  • Драйвер, що перетворює мережну напругу до необхідних роботи лампи параметрів.
  • Відбивач-розсіювач світлового потоку, в окремих випадках вкритий люмінофором.

Назвати екологічними ці компоненти можна з натяжкою. Але, порівняно з люмінесцентними економками, світлодіодні лампи можна вважати зразком, оскільки не містять парів ртуті, інертних газів.

І це чітко підтверджується чинною класифікацією відходів та вимогами щодо утилізації. Люмінесцентні відносяться до 1 класу небезпеки через вміст ртуті, здатні завдати прямої шкоди природі та вимагають обов'язкової утилізації.

Світлодіодні віднесені до 4 класу, самі по собі вони не становлять небезпеки, а утилізувати бажано з метою запобігання влученню пластику та металу у навколишнє середовище.

Одна ця класифікація відходів повністю заперечує міф про наявність у світлодіодних пристроях особливо шкідливих речовин.

Шкода зору від білого світлодіодного світла

Існує думка, що основна частина холодних світлодіодних джерел освітлення посідає синій та ультрафіолетовий спектр випромінювання. І це частково правда, за винятком того, що ніякого ультрафіолетового світла led-пристрою не дають, порівнювати їх зі свіченням при зварюванні не варто.

Правдива інформація полягає в тому, що практично всі перші освітлювальні прилади цього типу мали колірну температуру в межах 4000-6500 К, що стосується нейтрального або холодного світла. Саме для них характерна наявність синього спектра випромінювання, яке спотворює сприйняття кольору. Але навіть воно не завдає шкоди сітківці, ніяк не впливає на гостроту зору, просто більшість предметів у таких умовах мають інший відтінок. До речі, такі світильники широко застосовують для організації підсвічування в ювелірних магазинах, вони дозволяють виграшніше показати діаманти та інші дорогоцінні камені.

Зараз до асортименту включені і серії з колірною температурою в межах 2700–3000 К, що відповідає світінню звичайної лампи розжарювання, тому жодних негативних впливів такі джерела світла не надають.

Ходять розмови про збільшене інфрачервоне випромінювання, яке створюється світлодіодними джерелами світла. Так, теплова складова існує, але вона обумовлена ​​роботою драйвера, а не способом отримання світлового потоку, як у випадку лампи розжарювання. Рівень такого випромінювання від неї суттєво вищий у порівнянні з led-пристроями.

Єдине, що слід враховувати - необхідно дотримуватись правил пожежної безпеки при прихованому монтажі в підвісні стелі. Потрібно забезпечити вентиляцію для охолодження драйвера.

Світлодіодні лампи порушують режим сну

Дійсно, проводилися дослідження впливу джерел світла, що працюють у холодному спектрі, на вироблення гормону мелатоніну, який впливає на добовий режим діяльності людини. Але ці дослідження стосувалися всіх існуючих видів, а не лише led-пристроїв.

Мелатонін сприяє міцному сну, спокійному засинанню. Його найбільша концентрація в організмі припадає на нічний період. Препарату на його основі рекомендують при зміні часових поясів, оскільки він сприяє нормалізації добового циклу.

Дослідження показали, що порівняно із звичайними лампами теплого спектру, люмінесцентні та галогенні пристрої знижують вироблення цього гормону в 5-9 разів. Застосування світлодіодних світильників з аналогічною температурою кольору погіршує синтез в 2-3 рази. Тобто негативний ефект таки є, і це правда.

Але проблема вирішується простим підбором пристроїв із теплим випромінюванням, які є у продажу. Просто використовуйте такі лампи в спальнях і проблема буде вирішена, порушення сну викликають інші чинники.

Мерехтіння Led-ламп впливає на психіку

І в цьому твердженні є раціональне зерно та частка правди. Мерехтіння тією чи іншою мірою притаманне всім видам ламп, що застосовуються в побуті, на виробництві та міських вулицях. Це залежить від застосування для живлення змінного струму, конструктивних особливостей газонаповнених освітлювальних приладів.

У випадку зі світлодіодними лампами можна не враховувати фактор змінного струму, адже передбачається живлення від постійної напруги. За перетворення відповідає драйвер лампи, що розміщується всередині корпусу або може бути виконаний у вигляді окремого пристрою. Зважаючи на імпульсну конструкцію цього пристрою, уникнути пульсації повністю неможливо. Але у якісних світлодіодних ламп коефіцієнт пульсації не перевищує 4 – 6%, що набагато менше від показників ламп розжарювання, а тим більше люмінесцентних.