ЕКЗ: плюси та мінуси штучного запліднення

Екстракорпоральне запліднення (In Vitro Fertilization – IVF) відоме також під назвою «штучне запліднення» або «зачаття в пробірці», є одним із найпоширеніших, найсучасніших методів запліднення.

Кожна пара, чиє бажання народити малюка самостійно все ніяк не здійснюється, рано чи пізно замислюється про можливість провести процедуру ЕКЗ. Що ж означають ці три літери, і до чого готуватися подружжю дізнаємося в сьогоднішній статті. До речі, досвідчені фахівці приватної клініки Helyos надають ці та інші якісні медичні послуги використовуючи передові технології діагностики, лікування та реабілітації пацієнтів усіх вікових груп.

ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення) – це запліднення поза тілом. Воно є сучасною і дуже ефективною технологією лікування безпліддя. У процесі запліднення відбувається «зустріч» між яйцеклітиною та насінням у лабораторних умовах, замість природного «місця зустрічі» – тіла жінки. В рамках процедур із запліднення вилучаються яйцеклітини, які з'єднуються з насінням у лабораторних умовах. Після цього, ембріони впроваджується назад у матку. У цьому жінка приймає необхідні гормони закріплення процедури.

Кому показано ЕКЗ?

Проведення протоколу ЕКЗ може бути показано у деяких випадках:

  • у жінки відсутні фалопієві труби або виявлена ​​їхня непрохідність;
  • ендометріоз;
  • безпліддя ендокринного генезу при неефективності лікування протягом 2-х років;
  • чоловіче безпліддя, пов'язане зі зниженою рухливістю або невисокою кількістю сперматозоїдів в еякуляті

У більшості випадків процедуру ЕКЗ рекомендують після невдалих спроб традиційного лікування та року безуспішних старань завагітніти природним способом. Причини та показання можуть бути будь-якими, і кожен конкретний випадок є індивідуальним.

Тепер перейдемо до головного. Будь-яка медична процедура має плюси і мінуси.

Перевагами ЕКЗ є такі моменти:

  • цей метод штучного запліднення добре зарекомендував себе;
  • даний метод дає можливість виношувати дитину самостійно, якщо немає протипоказань, і є велике бажання;
  • метод дає можливість завагітніти у зрілому віці (40-50 років);
  • ключовий позитивний пункт ЕКЗ – це можливість народити здорову дитину та стати батьками, коли цього довго не виходить.

До основних мінусів ЕКЗ відносяться:

  • наслідки гормональної стимуляції, коли пацієнтка починає приймати прописані їй лікарем гормони, внаслідок чого організм реагує негативними наслідками: набором ваги, слабкістю, нездужанням, нудотою тощо;
  • нестабільна робота щитовидної залози, знову ж таки через кількість гормонів, що збільшилася;
  • збої у роботі серцево-судинної системи.

Які висновки ми можемо зробити? Грамотна підготовка та професіоналізм лікарів зводять негативні наслідки посиленої гормональної терапії до мінімуму. Негативні сторони ЕКЗ також індивідуальні, і тут залежить від стану здоров'я пари і віку пацієнтки.

Вплив ЕКЗ на жіноче здоров'я

Фахівці говорять про те, що настання вагітності після проведення першої процедури настає з ймовірністю 30-50% залежно від різних факторів. До основних відносяться вік пацієнтки та стан здоров'я, зокрема – репродуктивної системи.

Імовірність завагітніти після екстракорпорального запліднення вище, згідно зі статистикою, після подальших процедур. Цілком закономірно у жінок виникає питання про те, наскільки безпечно неодноразове ЕКО для здоров'я.

Найпоширенішими страхами є:

  • ЕКЗ призводить до швидкого настання менопаузи;
  • цей метод провокує розвиток раку;
  • шкідливо впливає на роботу ендокринної системи;
  • загалом сильно послаблює імунітет жінки.

На сьогоднішній день основним пунктом занепокоєння для медиків є гіперстимуляція яєчників гормональною терапією та її наслідки. Але грамотно продумана і розроблена схема прийому гормональних препаратів дає можливість звести негативні наслідки до мінімуму або їх виключити.