Як вибрати зубну пасту для чутливих ясен

Чутливість і кровоточивість - це перші і найочевидніші ознаки проблем з яснами. Часто вони вказують на початковий розвиток гінгівіту або хронічний млявий пародонтит. У першому випадку йдеться про поверхневе запалення, у другому - про серйозне ураження глибших тканин. Якщо ясна легко травмуються навіть за мінімальної дії, краще не тягнути і відразу звернутися до фахівця.

У таких випадках лікарі обов'язково призначають не лише лікувальні процедури, а й домашню терапію: спеціальні розчини для полоскань, мазі та, звичайно, пасти. У статті ми докладніше поговоримо про найчастіші причини підвищеної чутливості ясен, а також розповімо, як боротися з цією проблемою за допомогою правильно підібраної зубної пасти. До речі, в інтернет-магазин амрита ви зможете замовити ефективні зубні пасти, а також натуральні добавки для здоров'я, продукти краси, вітамінні комплекси, препарати для нормалізації маси тіла, для очищення організму, засоби для боротьби із суглобовими захворюванням.  

Чому ясна стають чутливими?

Перший і головний сигнал, який повинен вас насторожити, це схильність до кровоточивості. У таких випадках криваві сліди зазвичай можна знайти на щітці відразу після чищення зубів. При цьому на тлі гінгівіту та хронічного пародонтиту ясна зазвичай червоніють, набрякають, згодом з'являється дискомфорт, а потім і біль.

  • Гінгівіт - поверхневе запалення ясен, що піддається лікуванню.
  • Пародонтит ― запалення та руйнування зубоясенного зв'язкового апарату, що часто розвивається на тлі нелікованого гінгівіту, призводить до розхитування та випадання зубів на пізніх стадіях. Вважається невиліковним захворюванням, але сучасні методи комплексного лікування дозволяють досягти стійкої ремісії.

У більшості випадків гінгівіт і пародонтит - це наслідок недостатньо якісної гігієни та неправильного догляду за порожниною рота. В результаті в пришийковій ділянці (на стику коронки та ясна) і між зубами скупчуються наліт і відкладення. Вони швидко тверднуть, перетворюються на зубний камінь і поступово опускаються під ясна. Через це утворюються зубодесневые (пародонтальні) кишені. Десна буквально відходить від зуба, і в цьому поглибленні накопичується все більше твердих відкладень. Вони, у свою чергу, травмують слизову оболонку, призводять до її витончення та запалення.

Видалити твердий зубний камінь будинку самостійно неможливо. Єдиний вихід - звернутися за професійною гігієною до стоматології. Для видалення затверділих відкладень фахівці використовують поєднання ультразвуку та піскоструминної обробки (Air-Flow).

Які компоненти мають бути у складі пасти для ясен?

Однією з головних умов комплексної протизапальної терапії є правильний домашній догляд. Наприклад, лікувальна паста для ослаблених ясен має містити протизапальні, антибактеріальні та в'яжучі компоненти.

Давайте трохи докладніше розберемося з тим, що саме має бути у складі кошти, а чого в ньому точно не повинно бути.

В'яжучі компоненти

Алюмінію або цинку лактат ― ці дві речовини мають виражені в'яжучі властивості. Пасти на основі цих компонентів відмінно справляються з кровоточивістю та зміцнюють ослаблену слизову оболонку. Вже після перших застосувань можна спостерігати значне зниження чутливості та кровоточивості.

Антисептики

Наступна не менш важлива група компонентів – антисептики. Найчастіше це хлоргексидин (0,05-0,25%). Має дезінфікуючі властивості, пригнічує активність патогенної мікрофлори, причому як бактеріальної, так і грибкової.

Зубні пасти із хлоргексидином не рекомендується використовувати на постійній основі. Більшість із них відносяться до лікувально-профілактичних продуктів, тобто використовувати їх потрібно курсами, зазвичай по 2-3 тижні.

Солі та мінерали

В окрему категорію можна назвати так звані сольові пасти. У їх складі підвищена концентрація солей та мінералів – фосфору (P), кальцію (Ca), натрію (Na), калію (K), магнію (Mg) тощо. У комплексі вони стимулюють кровообіг та обмінні процеси у слизових. Ці компоненти забезпечують посилений відтік зайвої рідини із запалених ясен і додатково надають помірний ефект, що анестезує.

Екстракти лікарських рослин

Не варто недооцінювати користь натуральних рослинних компонентів. Такі рослини, як мирра, звіробій і шавлія, заспокоюють запалені ясна і знезаражують тканини. Звіробій відмінно себе зарекомендував у боротьбі з гострим запаленням, кропива допомагає зменшити кровоточивість, м'ята добре знеболює, а ромашка дезінфікує. Шавлія - ​​ефективний в'яжучий компонент, що сприяє загоєнню виразок і ранок на слизовій оболонці.

Якщо у вас чутливі ясна і ясна, НЕ використовуйте абразивні зубні пасти, тобто ті, в яких містяться великі частинки, що відбілюють і полірують. Вибирайте кошти з показником RDA до 50, а ще краще нижче.