Що потрібно знати про БАДи

До біологічно активних добавок неоднозначне ставлення і в лікарів, і в пацієнтів. Їх рекомендують та призначають для заповнення необхідних елементів в організмі. Однак нерідко БАДам приписують практично лікувальну силу.

БАД - це біологічно активна добавка до їжі, вона включає великий асортимент речовин різного походження. Це можуть бути і натуральні, і синтетичні, і хімічні сполуки. Якісні  добавки, які, зокрема пропонує інтернет-магазин Нове життя, покращують енергетичні властивості їжі чи підвищують кількість білка. Є БАДи, що ґрунтуються на досягненнях сучасної біохімії. Наприклад, спортивні добавки. У їхньому складі є штучно синтезовані речовини, які підвищують біологічну цінність їжі або покращують біохімічні процеси, що відбуваються в організмі.

Вітаміни та БАДи — одне й те саме?

Саме так. Усі мінерали та вітаміни реєструються в країні як БАДи. Усі жирні кислоти, що містять поліненасичені, риб'ячий жир - це всі біологічно активні добавки до їжі, які покриють дефіцит поліненасичених кислот. А такий дефіцит у нас зараз повсюдний.

Чим відрізняються БАДи від ліків?

БАДи - це не ліки. Вилікувати хворобу біологічно активними добавками не можна. Розповіді про те, що хтось вилікувався за допомогою БАДів, – це у 99,9% брехня, решта – ефект плацебо.

БАДи можуть заповнити нестачу речовин, дефіцит яких виникає за певної хвороби. Наприклад, якщо у людини остеопороз, то кальцій у кістки не повернеться ніколи. При цьому додатково прийнятого як добавка кальцію вистачить на обмінні процеси, що відбуваються в організмі. А при дефіциті кальцію організм братиме його з кісток.

Кому потрібно приймати БАДи?

Вітамінні та мінеральні комплекси потрібні не лише хворій, а й здоровій людині. Оскільки жоден харчовий раціон не покриває потреби у мінеральних речовинах та вітамінах.

У нас повсюдний дефіцит вітамінів, дефіцит мінеральних речовин, особливо це посилилося, коли всі почали пити очищену воду. Ми боремося з можливістю поширення інфекцій, що передаються через воду, але водночас у фільтрах осідають і мінеральні речовини. Те саме стосується і вітамінів, які містяться в харчових продуктах. Використання більш сучасних технологій виробництва та вирощування, які збільшують термін придатності, призвело до того, що у продуктах знизилася кількість вітамінів.

Побічні ефекти

У БАДах можуть бути складові, на які у людини можлива алергічна реакція. Вона буває на вітаміни, на ретинол, на трави, що містяться у добавках. Наприклад, більшість пробіотиків вирощено на молочному білку, і там залишаються епіоти — фрагменти РНК молока. І якщо людині з алергією на молоко призначають пробіотики, які є для неї алергенами, стан погіршуватиметься. Оскільки він приймає не рекомендовані активні біологічні добавки. Неправильно вибрані БАДи сприяють зростанню числа алергіків.