Вітамін D для нашого здоров'я

Відповідно до безлічі досліджень більше 80% нашого населення, незалежно від віку, відчувають нестачу вітаміну D. Але це одна з небагатьох речовин, без якої ні міцного фізичного здоров'я, ні і стабільно працюючої психіки не домогтися. Потрібно з цим терміново щось робити!

Сам термін «вітамін Д» є комплексним, і включає кілька різновидностей. Найбільш вивчені та популярні Д2 , що отримують з рослинної їжі та Д3 – утворюється з тваринної їжі та сонячного світла , а виробляється він у шкірі під впливом УФО. Саме останній який на сьогоднішній день є найбільш уживаною формою, а вигідно замовити його можна на сайті https://karpatplant.com.ua.  

Вітамін D необхідний для всього організму, не тільки для зміцнення кістяка та м'язів, хоча саме для профілактики рахіту його найчастіше прописують дітям, а для захисту від остеопорозу – літнім людям. Проте, доведено, що з нормальної забезпеченості цим вітаміном поліпшується проходження більшості процесів у організмі. Адже вітаміном ця речовина є лише частково, насправді вона прогормон, за допомогою якого в організмі виробляються багато важливих гормонів. При його регулярному адекватному прийомі знижується ризик розвитку ожиріння та метаболічного синдрому. До речі, Вітамін D також вважається онкопротектором - речовиною, що запобігає розвитку раку.

Часто пишуть, що аптечний вітамін D приймати марно, краще отримувати його природним шляхом: під сонцем чи солярії. Або хоча б із продуктами харчування. Що і скільки потрібно їсти для цього?

Вітамін D дійсно може надходити в організм з їжею або вироблятися в шкірі під впливом ультрафіолету. Але сонця у нас мало, а регулярне відвідування соляріїв лікарі не схвалюють. До того ж треба врахувати, що використання сонцезахисних засобів не дозволяє шкірі виробляти вітамін D, а засмагати без таких засобів надто небезпечно щодо ризику меланоми. Одержувати цю речовину з їжі можна, але щоб дотягнути до добової норми, доведеться в день з'їдати по 4,5 кілограми сиру, 2 кілограми лосося або 100 яєчних жовтків.

Вітамін D продається в аптеках у вмгляді олії, і у водному розчині, також є різні форми: D2 і D3. Який краще вибирати? І як взагалі дізнатися, чи є дефіцит цієї речовини, щоб не витрачати гроші на вітер?

Є кілька варіантів природного вітаміну D. Вони різняться за хімічною структурою. D 2 (ергокальциферол) – вітамін рослинного походження, а D3 (холекальциферол) надходить із продуктами тваринного походження. Однак при надходженні в організм усі форми провітаміну D перетворюються на універсальну форму: 25 - ОН вітамін D. Ця форма стабільна, досить довго циркулює в крові і відображає всі метаболічні перетворення вітаміну D в організмі, тому вона вважається основним маркером, за яким можна судити, чи вистачає людині чи ні цієї речовини.

Крім того, аналіз крові на 25 - ОН вітамін D допоможе розрахувати оптимальну дозу препарату, передозування якого може бути небезпечним. У деяких випадках також потрібно оцінити баланс різних метаболічних варіантів речовин групи вітаміну D – зробити комплексний аналіз вітамінів групи D. Для цього існують окремі лабораторні тести. Але їх має сенс робити лише за запитом лікаря. Наприклад, у пацієнтів із хронічними захворюваннями нирок зазвичай знижується синтез активного метаболіту вітаміну D – 1,25(OH)2D.

Чи обов'язково здавати аналіз крові на вітамін D натще? І у яких випадках роблять це дослідження?

Тест на сумарний вітамін D (25-ОН вітамін D) потрібен тим, у кого є ознаки нестачі цієї речовини. Таких симптомів чимало, і вони дуже різноманітні: астенія, депресія, нервозність, дратівливість, підвищена пітливість потилиці та випадання волосся, порушення сну, проблеми з координацією. Але найчастіше приводами дослідження є скарги на м'язову слабкість, крихкість кісток і часті переломи, особливо тривожні, якщо аналізи крові фіксують зниження рівня кальцію.

Дослідити вміст вітаміну D має сенс також людям із захворюваннями кишечника та жовчного міхура, оскільки вітамін D є жиророзчинним і в нормі повинен всмоктуватись у кишечнику з жирами, які не засвоюються, якщо травний тракт не здоровий. Також періодично перевіряти рівень вітаміну D треба тим, хто регулярно приймає деякі ліки (наприклад, протисудомні засоби та глюкокортикоїди), які можуть підвищувати потребу у вітаміні D.