Світові релігії в онлайні та соцмережах

Що спільного у Папи Римського, мусульманського духовенства, та Далай-лами? Представники трьох світових релігій не бачать гріха у тому, щоб користуватися соцмережами та збирати «лайки» парафіян. Вони активно виступають зі світських майданчиків, наприклад, у Facebook та Twitter, благословляють мобільні програми та активність віруючих у них. Єдине, чого поки що не вдалося зробити нікому, — це створити релігійну соціальну мережу, порівнянну за кількістю користувачів із популярними світовими сервісами.

Іслам

Сучасний іслам, не рахуючи його радикальних відгалужень, розглядає інтернет як благо. Рада муфтіїв схвалює використання соціальних мереж для того, щоб розвивати зв'язки всередині національних і релігійних спільнот, розповідати немусульманському світу про внутрішнє життя ісламу і боротися з негативними стереотипами. Створення соціальної мережі Umma Life https://ummalife.com – це реакція на потреби у сфері інтернет-технологій мусульман та всіх прихильників традиційних цінностей. 

Духовні лідери керуються важливим в ісламі правилом, заснованим на хадісі (висловленні пророка Мухаммеда): «Про дію судять за наміром». За гарного наміру доречні будь-які сучасні технології. Однак самі представники мусульманського духовенства практично не мають акаунтів у соціальних мережах, віддаючи цю частину світського життя на відкуп пересічним віруючим.

Вперше мусульманське свято привернуло значну увагу соціальних мереж кілька років тому: 17 липня 2016 року сервіс Snapchat з аудиторією в 100 мільйонів активних користувачів на місяць присвятив одну зі своїх п'ятихвилинних трансляцій останньому дню місяця Рамадан і показав пряме включення з центру ісламу, Мекки. Мусульмани з усього світу подякували сервісу, а пости у Twitter з хештегом «Mecca_live» публікували представники різних конфесій.

Серед твітів зустрічалися і захоплені відгуки з обіцянками прийняти іслам під враженням від трансляції, на яку інтернет відгукнувся понад мільйоном повідомлень за добу. За словами організаторів, їм було важливо показати, що іслам є релігією світу.

Католицизм

Римська католицька церква розглядає інтернет та соціальні мережі як прийнятний Богом канал для зв'язку з віруючими. Пастирі охоче використовують соціальні мережі для спілкування з парафіянами: існують навіть спеціальні посібники зі ведення проповіді в соцмережах. Місіонерство, а також підтримка контакту з людьми, які вже приєдналися до церкви, за допомогою соціальних мереж є стандартною практикою.

В інтернеті доступні онлайн та Twitter-трансляції проповідей, є сайти, де можна анонімно сповідатися онлайн. Такі сповіді цілком легітимними вважають найбільш прогресивні та ліберальні відгалуження католицької церкви.

Дати пораду чи напуття своїм духовним чадам набагато простіше на сторінці у Facebook або Twitter. Для цього, зрозуміло, священнослужителям доводиться освоювати нові формати та приймати їх обмеження, наприклад, за кількістю знаків у Twitter – 140 символів. Судячи з результатів, відповідальних за соціальні мережі у Ватикані, це непогано вдається. У Twitter-акаунта Папи Римського Франциска є версії 9 мовами, включаючи латину. Обліковий запис був створений при вступі понтифіка на посаду в березні 2013 року. Загальна кількість його читачів перевищує 20 мільйонів, приблизно третина припадає на англомовну версію. Основний зміст — напутності понтифіка пастві, наприклад: «Читання Євангелія щодня допомагає нам подолати наш егоїзм і самовіддано йти за вчителем нашим Ісусом».

Буддизм

Офіційний Twitter-аккаунт духовного лідера буддистів Далай-лами існує з жовтня 2010 року і має 11,8 мільйона передплатників. Це менше, ніж у Папи Римського, але, скажімо, у французького президента або британського прем'єр-міністра читачів трохи більше мільйона.

Обліковий запис в основному складається з висловлювань про користь роботи над собою та вибудовування правильних відносин з навколишнім світом. Наприклад: «Щоб розвинути непідробне співчуття, нам потрібно взяти відповідальність за наш власний добробут і піклуватися про страждання інших, включаючи наші власні».

На своїх сторінках у соцмережах духовні лідери незалежно від релігії підкреслено аполітичні. У Далай-лами, як і в його колег з інших релігій, висловлювання, які хоча б віддалено можна було б розглядати як політичні, трапляються вкрай рідко. Останнім часом із таких твітів стали слова підтримки Японії, «країні, яка пережила ядерне бомбардування і очолила рух проти ядерної зброї».