Що потрібно знати про тест на батьківство

Крапку у суперечках з приводу батьківства ставить ДНК-тест. Це дослідження генетичного матеріалу клітини, яке з безпомилковою точністю визначає, чи є генетична схожість у двох людей.

Крапку у суперечках з приводу батьківства ставить ДНК-тест. Це дослідження генетичного матеріалу клітини, яке з безпомилковою точністю визначає, чи є генетична схожість у двох людей.

tQZrpQ1GpR_-2FOrt8Lq_ZrcRrZpnFKuh1Fzf6eh9DNjRb0YIyNpydsseXUExXdTG6wlJFULCnlXCsg6wi--bfWHnZXTVI9IvmsKPMHWKaBL-Ulr-TqXDk6z2d2nEkksnt80NOikz8MrRflpsT__E66Kiu61_Y_Con0bMeqMN5IV1Fjdhxo5rIpX2_XL

У яких випадках необхідний тест на батьківство?

Тест виконують у таких випадках:

  • Підтвердження батьківства, коли біологічний батько відмовляється визнавати дитину та виплачувати аліменти.
  • Підтвердження чи спростування сумнівів чоловіка у тому, що він біологічний батько дитини.
  • Підтвердження кревності при розподілі майна.
  • Підтвердження кревності за наявності сумнівів у будь-якої зі сторін.

Хто бере участь в аналізі

Для виконання тесту необхідні два зразки ДНК, які порівнюють – батька та дитину. Ідеально, коли є можливість отримати ще й ДНК матері, це полегшує проведення тесту та підвищує його точність, але не є необхідною умовою, оскільки і без материнської ДНК точність становить 99,999%.

Якщо батько відмовляється надавати зразок ДНК або не може цього зробити з якоїсь причини, для тесту можна залучити його родичів — батька, матір, братів, сестер і навіть бабусь та дідусів. Такі непрямі тести значно складніші, але це відбивається не на точності результату, яка залишається високою, а на вартості дослідження.

Чому немає сумнівів у точності ДНК-тесту

ДНК-тест на батьківство — це дослідження генетичного матеріалу клітин дитини та ймовірного батька. ДНК клітин дитини складається наполовину з ДНК батька та наполовину з ДНК матері. ДНК дитини формується в момент злиття яйцеклітини зі сперматозоїдом і ніколи не змінюється, залишаючись єдиною для всіх клітин організму. Для дослідження зазвичай використовують клітини епітелію з внутрішньої сторони щоки, просто тому, що їх легше зібрати як біологічний зразок і з ними простіше працювати. Якщо можливості отримати ці клітини немає, можна використовувати будь-які інші, їх ДНК не відрізняється.

Кожна ДНК має маркери, які роблять її унікальною. За допомогою полімеразної ланцюгової реакції ці маркери визначаються у двох ДНК, а потім порівнюються один з одним. Якщо подібності немає, батьківство повністю виключено. Якщо подібність виявляється, говорять про невиключення батьківства. Обережне формулювання відображає суворо науковий підхід, який вимагає, щоб для встановлення 100% батьківства були перевірені всі чоловіки без винятку. Це неможливо і не потрібно, точності 99,999% або 99,999999% (якщо є ДНК матері) цілком достатньо, у тому числі і для вирішення судових спорів.

Як береться матеріал для тесту

Стандартний матеріал для дослідження беруть методом буккального, тобто щічного мазка, таким чином:

  1. Після промивання рота чистою водою беруть аплікатор і з легким натиском проводять ним по внутрішній стороні щоки 20 разів. Аплікатор акуратно поміщають у чистий конверт.
  2. Повторюють те саме з другою щокою.
  3. Конверти маркують та направляють до лабораторії.

IEBDZoessbOsmGYJLPR8h-aLVjuSuMAkPceC9mW5yNbU7b8OAb6worseeZZJ8xr02wcm10WyCiIP5f3cp44V6ggL783r5m048dTLk7Hjf7pPi_fiOYjixoQdUoEG5l6vgoAxEjP9CGaJGnV9Awq8Bt77f9nbN3_RJjY211gpu7R8tuJVLeOhLZc8c5Ry

Букальні мазки можна здати в лабораторії, а можна самостійно. Для цього лабораторія надішле спеціальний набір для кожного з учасників тесту. Зібравши матеріал у домашніх умовах, його відправляють до лабораторії поштою. За кілька днів надходить відповідь.

Нестандартний матеріал для тесту

Якщо немає можливості взяти букальний мазок, можна надати лабораторії інший біологічний матеріал.

Зазвичай для ДНК-дослідження підходять:

  • соска зі слиною малюка;
  • обрізання нігтів;
  • волосся (обов'язково з волосяними фолікулами);
  • тканина з залишками крові, слини, сперми;
  • зубна щітка;
  • використана коктейльна трубочка;
  • недопалки, і т.д.

Перед тим, як надати такий зразок, потрібно зв'язатися з конкретною лабораторією та дізнатися, які саме тканини вони приймають для дослідження, тому що нестандартні зразки можуть викликати певні складнощі з обробкою.