Особливості, причини та підстави для позбавлення батьківських прав

Досить часто батьки з різних причин не можуть виховувати дітей. Зокрема, це зловживання алкоголем, наркотиками, чи взагалі відверте небажання виховувати малюка. Таке трапляється у сім'ях, в яких один з батьків не бажав народження цієї дитини. Саме тому, після народження малюка, чоловік намагається уникнути відповідальності.

Причини позбавлення батьківських прав

У зв'язку з цим виникають випадки, коли батько не приймає участь у вихованні дитини, не сплачує аліменти. Деякі чоловіки взагалі не знають, де навчається дитина та не приймають участь у її духовному, фізичному розвитку. Величезне значення має допомога при необхідності лікування. У такому випадку, мати дитини може подати до суду на позбавлення батьківського права. У цьому допоможе адвокат з позбавлення батьківських прав, який вирішить ряд проблем.

Основні складнощі, пов'язані з позбавленням батьківських прав:

  • Потрібно бути готовою доводити непричетність батька або матері до виховання дитини.
  • Зокрема доведеться брати характеристику школяра за місцем його навчання, також додавати відповідні чеки та медичні документи, які засвідчують необхідність лікування дітей.
  • Необхідно, щоб один з батьків, який хоче позбавити батьківських прав іншого, подавав письмові запити на відшкодування вартості лікування або інших витрат, що пов'язані з вихованням дитини.

Для позбавлення батьківських прав та спрощення цієї процедури, знадобиться консультація адвоката з сімейних справ. Спеціаліст допоможе та розповість, як потрібно діяти, щоб досягнути відповідної мети. Варто розуміти, що позбавлення батьківських прав не означає, що не потрібно виплачувати аліментів. Дитина батька, якого позбавили батьківських прав, не повинна у дорослому віці виплачувати відповідні гроші на утримання недієздатної особи.

Як пришвидшити та спростити процес позбавлення батьківських прав?

Жінка, колишній чоловік якої позбавлений батьківських прав, має можливість виїхати з дитиною за кордон, без оформлення відповідних довіреностей зі сторони батька малюка. Якщо батьки дитини розлучені, це зобов'язує матір оформлювати довіреність та домагатися письмової згоди батька на вивіз малюка за кордон. Це стосується не лише постійного проживання, але й відрядження та відпочинку. Без дозволу батька та оформлення довіреності, матір не може вивезти дитину за кордон, для участі у різних змаганнях з художньої гімнастики або танців.

Тому, якщо батько відмовляється від оформлення довіреності, хвилюючись, що матір вивезе дитину за кордон та більше не повернеться, є можливість позбавити його батьківських прав. У цьому допоможуть сімейні адвокати. Але зазвичай батьки домовляються, що дружина відмовляється від аліментів на дитину. Натомість батько ніяк не втручається в життя дитини та без проблем оформлює різні документи, зокрема довіреності на виїзд за кордон.

В ряді випадків, шляхом розмов та домовленостей, вирішити проблеми не вдається. Тому єдиний можливий варіант – це позбавити батька батьківських прав.