Німецькі інженери розробили перший у світі ліфт, якому не потрібні троси

Німецька фірма ThyssenKrupp провела публічну демонстрацію ліфта MULTI на магнітній подушці. За рахунок відсутності тросів та спеціальної поворотної підвіски ліфт може рухатися не тільки вертикально, а й у горизонтальному чи діагональному напрямку. За заявою творців, така концепція за наявності нелінійної системи шахт дозволить знизити час очікування ліфтів. 

Через величезну місткість хмарочосів інженери вигадують різні концепції, що дозволяють збільшити пропускну спроможність ліфтів. Крім очевидного способу — збільшення кількості шахт, існують і інші концепції. Наприклад, парні ліфти зі змінною відстанню між кабінами, які аналізують те, на які поверхи хочуть піднятися пасажири та направляють їх у різні кабіни.

Компанія ThyssenKrupp вирішила використовувати для тієї ж мети зовсім іншу схему – систему із зв'язаних між собою горизонтальних та вертикальних шахт. Але для того, щоб не змушувати пасажирів пересідати з вертикальних у горизонтальні кабіни, інженерам довелося серйозно переглянути весь механічний пристрій кабіни та шахти. І якщо у 2014 році було представлено лише концепт, то тепер компанія продемонструвала повністю працездатний та повнорозмірний прототип ліфта. А тим часом послугу обслуговування ліфтів київ надає компанія Укрліфт. 

Кабіна ліфта закріплена на рейці, деякі сегменти якої можуть повертатись на 90 градусів. За рахунок цього він може рухатися як у вертикальному, так і горизонтальному напрямку, що було продемонстровано компанією. Вантажопідйомність прототипу оцінюється в 630 кілограмів або 8 середньостатистичних пасажирів.

Механізм руху рейки аналогічний тому, що використовується в поїздах на магнітній подушці. Поїзд не спирається на рейкову систему безпосередньо, а зависає з неї з допомогою сильного магнітного поля. Рух уздовж рейки здійснюється за рахунок лінійного двигуна, що також використовує магнітне поле. За рахунок такої конструкції частина поїзда, що рухається, не стикається з іншими елементами, тертя між ними відсутня. Така взаємодія кабіни та рейок дозволила інженерам створити ліфт без жодного троса. Це рішення має як переваги, і недоліки.

Основною частиною концепції є створення нелінійної системи ліфтових шахт, яка дозволить ліфтам переміщатися різними частинами будівлі та «обганяти» один одного у разі тривалої посадки пасажирів чи поломки. Крім цього, творці стверджують, що їхня система не має жодних обмежень по висоті шахти.

Однак відсутність троса також, ймовірно, збільшить споживання енергії. Звичайні ліфти пов'язані за допомогою троса з противагою, що відповідає за завантаженою або порожньою кабіною. Завдяки цьому навантаження на тяговий двигун значно зменшується. Крім цього, необхідно зазначити, що компанія не розкриває дані про наявність та влаштування аварійної системи на випадок відключення електрики.

До речі, минулого року надихнувшись концептом MULTI, канадський інженер запропонував для нього нове застосування — пересувну кімнату, яка може переміщатися фасадом будівлі та «паркуватися» біля вікна квартири, розширюючи таким чином її площу.