Лікування алкоголізму: міфи та реальність

Існує достатньо міфів про алкоголізм і алкоголь в цілому, якими люди, які регулярно випивають, активно орудують як виправдання і відмовки з однією лише метою – не відмовлятися від своєї звички. Ось список найпоширеніших із них.

Алкоголік сам винен у тому, що він став алкоголіком

Алкоголізм, як і багато інших хвороб, формується непомітно для людини. Ніхто не застрахований від цієї хвороби незалежно від свого статусу, рівня освіти, професії, соціального стану, матеріального статку.

Алкоголік, як і будь-яка інша людина, відповідає за свою поведінку і може бути винним у тому, що він робить. Але він не винен у тому, що хворий. Хвороба не знімає відповідальності алкоголіка за його поведінку, у тому числі й за те, одужує він чи ні. Якщо людина не вживає заходів щодо лікування захворювання, то вона несе відповідальність за результат своєї безвідповідальної поведінки. Пройшовши лікування алкогольної залежності у Вінницькому центрі ВітаКод, ось детальніший опис даного закладу, людина повинна знати, що саме тут отримає максимально професійну допомогу і турботу, що забеспечить ефективний кінцевий результат. 

Алкоголь надає корисну дію на судини та серце

Існує думка, що алкоголь у невеликих кількостях не тільки не шкодить, а й приносить користь серцево-судинній системі (як, наприклад, сухе червоне вино). Це поширена помилка, адже алкоголь у будь-якому вигляді та дозах згубно впливає на судини та клітини серцевого м'яза, підвищуючи рівень ризику інсультів.

Алкоголіки – це ті, хто п'є міцні спиртні напої

Зловживання спиртовмісними напоями в будь-якому вигляді - це алкоголізм. Немає жодної різниці в тому (крім кількості випитого), ніж довести себе до стану сп'яніння – слабоалкогольними напоями чи коньяком.

Алкоголізм не лікується

Частка правди в цьому твердженні все ж таки є, але тільки з точки зору формулювання. При захворюванні на алкоголізм можна говорити лише про рецесію, але ніяк не про повне одужання. Насправді все одно використовується слово “лікування”, хоч воно й передбачає 100% відновлення функцій організму.

Алкоголізму можна позбутися за допомогою медикаментів

Якщо вдаватися тільки до медикаментозного впливу на організм хворого, то навряд чи вдасться досягти будь-яких позитивних результатів. У проблеми алкоголізму є як фізіологічна сторона, а й психологічна, тобто без психотерапії препаратна терапія приречена на провал.

Варто також згадати тему "магічної" пігулки від алкоголізму. Ефективні препарати, звичайно, існують, але немає жодного такого, за допомогою якого можна повернути себе до нормального існування, прийнявши одну таблетку (ложку мікстури, півсклянки розчину тощо).

Гіпнозу достатньо, щоб вилікуватись

Метод такого психологічного впливу досить широко використовується при боротьбі з алкоголізмом, але рідко як самостійний вид лікування. Ефективним гіпноз може бути в тому випадку, якщо хворий добре піддається навіянню.

Хворого можна вилікувати без його відома

Спроби лікувати алкоголіка потай проти його волі не увінчаються успіхом. Хворий має брати активну свідому участь у своєму лікуванні. Якщо алкоголік хоче пити, то він питиме у будь-якому випадку. Якщо ж він хоче боротися із хворобою і готовий витратити на цей час, то в нього обов'язково вийде.

Вилікувати алкоголіка можна лише на початкових стадіях

Досягти ремісії можна на будь-якій стадії алкоголізму. На початкових стадіях, можливо, вийде обійтися тільки психотерапією і на процес лікування піде трохи менше часу, ніж у разі запійного пияцтва. Однак, на пізніх стадіях хворі частіше усвідомлюють необхідність лікування та руйнівні результати своєї звички значно очевидніші, тому мотивовані серйозно займатися своїм здоров'ям.

Після лікування можна пити час від часу, "як усі"

На жаль, такі випивання "як усі" або "на свята" загрожують зривами і поверненню до порочного кола безпросвітного пияцтва і запійних явищ. Після проходження терапії необхідно відмовитися від алкоголю повністю, щоб унеможливити рецидиви.

Після відмови від алкоголю настає безперервна депресія

Звичайно, так "весело" вже не буде, але тверезе ​​життя набуває зовсім іншого смаку, і плюсів у цьому житті неодмінно більше. До речі, з почуттям пригніченості успішно допомагають впоратися кваліфіковані психологи під час відновлювальної терапії.