Розвінчуємо міфи про твердопаливні котли

Твердопаливний котел – відмінна альтернатива іншим видам опалювального обладнання. Він може експлуатуватись скрізь, де немає можливості встановити газові опалювальні агрегати.

Потужність котлів на твердому паливі дозволяє опалювати об'єкти практично будь-якої площі, а застосування додаткових пристроїв робить їхню роботу автоматичною. В якості паливо можуть використовуватися не тільки вугілля та дрова різних порід дерев, але й відходи деревини і навіть побутове сміття.

Твердопаливне опалювальне обладнання представлене моделями котлів у широкому ціновому діапазоні, що дозволяє підібрати потрібний варіант для будь-яких типів приміщень. Зокрема, на сайті https://marten.com.ua/ представлені сучасні ефективні моделі ТМ "MARTEN", котрі дозволяють суттєво заощадити на опаленні житла, а також приміщень побутового, комерційного, промислового, та іншого призначення.   

Незважаючи на беззаперечні плюси, у мережі можна зустріти масу інформації, яка далеко не завжди відображає реальні можливості цієї категорії обладнання. Ми вирішили спростувати міфи про твердопаливні казани, надавши максимально достовірну інформацію.

Отже, найпоширеніша недостовірна інформація, з якою доводиться стикатися звичайним споживачам:

  • Твердопаливні котли мають великі габарити. Насправді опалювальні агрегати цього типу займуть місця не більше, ніж скромних розмірів шафи. Наприклад, найменший твердопаливний котел потужністю 10 кВт має габарити в середньому 750х550х460 мм.
  • Оснащення збільшення тривалості роботи котла на одному завантаженні зменшує ККД до 70%. Це не відповідає дійсності, а подібний міф придумали конкуренти компаній, які випускають котли тривалого горіння. Реальний ККД твердопаливного котла може досягати 85% і більше.
  • Котел потребує постійного контролю. Сучасні моделі комплектуються топками збільшеного обсягу, що у поєднанні з пристроями, що забезпечують автоматичну роботу агрегату, гарантує до 72 годин горіння на одному завантаженні.
  • Твердопаливні котли вимогливі до палива. Залежно від типу котла можуть пред'являтися особливі вимоги до рівня вологості палива, але в якості його може використовуватися практично все, що виділяє тепло: від дров з різних порід дерев і тирси до рослинних відходів і побутового сміття.
  • Газове обладнання безпечніше в експлуатації, ніж твердопаливне. У цьому випадку найчастіше йдеться про ризик прогорання колосників, що може стати причиною пожежі. У котлах, що випускаються зараз, використовуються спеціальні колосникові грати, що омиваються охолоджувальною рідиною, що забезпечує їх підвищену вогнестійкість.
  • Твердопаливні котли забруднюють довкілля. Сучасні котли на твердому паливі працюють за принципом, який дозволяє досягти максимально повного спалювання палива і газів, що виділяються при тлінні, тому їх викиди небезпечні не більше, ніж продукти горіння в газових агрегатах.
  • Нетривалий термін служби. Твердопаливні котли є досить простими пристроями, що у поєднанні з використанням високоякісної сталі та пристроїв забезпечує автоматичну роботу агрегату, гарантує службу котла протягом 20 років.