Які існують види лінолеуму за призначенням

Лінолеум — це підлогове покриття, яке користується популярністю серед покупців через свої якісні характеристики, доступну ціну та великий вибір. Він з’явився в середині XIX століття, і майже за двісті років технологія його виробництва значно удосконалилась. Сьогодні будівельний ринок пропонує широкий асортимент лінолеумного покриття. Подивитись асортимент можна на сайті https://kontraktpol.ua/ua/catalog/linoleum/vid_tovara-is-linoleum/

Призначення лінолеуму

З технічної точки зору лінолеум — це еластичні й міцні листи з грубого тканого полотна з конопляних або лляних волокон, просочених лляною олією й розчиненою сосновою смолою. Це натуральний лінолеум. До складу штучного покриття входять синтетичні матеріали: поліестер, склополотно та ін.

Як перший, так і другий тип лінолеуму мають попит серед покупців. Сфера використання лінолеуму дуже широка — його купують для облаштування будинків, офісів, спортзалів та інших приміщень.

Розрізняють лінолеум:

  • побутовий;
  • напівкомерційний;
  • комерційний.

Від цієї класифікації залежать не тільки вартість матеріалу, декоративні властивості, а і його експлуатаційні характеристики.

Лінолеум побутовий для вашого дому

Побутове лінолеумне покриття використовується для укладання підлоги в приватних будинках та квартирах.

Як правило, це досить тонкий матеріал — від 1,5 до 4 мм. Він легкий в монтажі та догляді. Має середню зносостійкість, яка варіюється між 21–23 класами. Високі звукоізоляційні та теплопровідні властивості роблять його комфортним в побуті.

Перевагою цього виду лінолеуму є велика варіативність кольорів та фактур. Знайти лінолеумне покриття можна під будь-який інтер’єр.

Ціна на побутовий лінолеум доступна, але не варто брати цей критерій як основний при покупці. Неякісний матеріал зношується уже через декілька років після монтажу.

Лінолеум напівкомерційний — «золота середина» для майстрів

Спеціалісти називають напівкомерційний лінолеум удосконаленим варіантом побутового лінолеуму та таким, що значно поступається в ціні комерційному. Технічні характеристики побутового лінолеуму роблять його універсальним у використанні.

Зносостійкість матеріалу варіюється в межах 31–34, тому він рекомендований для кімнат із середньою та підвищеною прохідністю. До таких відносяться кафетерії, готелі, бари і т. п.  У житловому секторі напівкомерційний лінолеум варто стелити на кухні, в передпокої, коридорі.

Як і побутовий він представлений широким вибором стилів. За рахунок підвищених якісних характеристик ціна на нього починається від 350 грн/ кв. м.

Лінолеум комерційний: де використовується

Комерційний, або промисловий, лінолеум — найбільш зносостійкий вид лінолеуму. Зазвичай це багатошаровий (гетерогенний) матеріал з високим показником зносостійкості — від 41 до 43.

Термін служби — понад 10 років в залежності від типу приміщення, де він постелений. Але навіть у терміналах аеропортів комерційний лінолеум показує гарні експлуатаційні результати.

Цей лінолеум стелять у місцях з високою прохідністю, адже його структура забезпечує стійкість до стирання в умовах регулярних інтенсивних навантаженнях.

Це грубий матеріал, який не варто стелити в оселі, навіть якщо ви хочете довгий час не змінювати підлогу, адже він не дуже комфортний в побуті. До того ж дизайнерський ряд промислового лінолеуму обмежений.