ГРВІ у дитини: чим допомогти, аби не зашкодити

До гострих вірусних захворювань більше схильні діти дошкільного віку, які контактують з іншими малюками. Під час спілкування відбувається обмін різними збудниками хвороб. Частіше за все застуда носить вірусний характер.

D:\бажин\ТЗ на внешние тексты - АНЦ 11.2022\10.jpg

Характерні ознаки застуди

Початковий період захворювання, для якого характерна надмірна дратівливість, порушення сну та апетиту, триває від кількох годин до 1-2 днів. В подальшому з’являються наступні симптоми:

  • закладеність носа;
  • кашель;
  • біль у горлі;
  • підвищення температури.

При грамотному лікуванні застуда повинна пройти за 5-7 днів без жодних ускладнень. Для цього слід застосовувати комплексну терапію, яку призначає лікар. Також буде не зайвим купити вітаміни, які активізують захисну систему організму.

Що робити для полегшення стану хворої дитини

Існує кілька ефективних способів полегшити стан при ГРВІ:

  • Багато пити. Це потрібно для підтримання достатнього рівня вологи у слизових оболонках. Тому слід збільшити вживання води, соку, компоту, трав’яного чаю (липа, ромашка).
  • Контролювати рівень вологості повітря у приміщенні. Він не повинен опускатися нижче 40%.
  • Раз на півтори-дві години промивати ніс сольовим розчином.
  • Провітрювати кімнату. Найкраще влаштувати протяг, що дозволить суттєво зменшити концентрацію вірусу у повітрі. На період провітрювання дитину покласти в іншій кімнаті.
  • Гуляти на свіжому повітрі, якщо самопочуття дозволяє.

Що стосується антибіотиків, то їх прийом при ГРВІ протипоказаний, оскільки вони знищують лише бактерії, а на віруси не мають жодного впливу.

Комплексний підхід

Потреба у застосуванні жарознижувальних препаратів виникає, якщо температура піднялась вище 38 градусів. Якщо дитина почувається добре – бавиться, має хороший апетит, то їх застосування можна відкласти навіть за такої позначки на термометрі.

Більше всього складнощів виникає з кашлем. Оптимальний варіант – постійне спостереження лікаря, який пропише засоби від кашлю. У такому випадку спеціаліст зможе підібрати відповідні препарати в залежності від самопочуття малюка. Лікар своєчасно відстежить зміну голосу, появу хрипів та їхню локалізацію:

  • Від вологого кашлю прописують відхаркувальні препарати, які швидко виводять мокротиння.
  • Якщо дитина не може відкашлятися, рекомендують таблетки від сухого кашлю, що діють в якості протикашльових засобів. З такими препаратами дитина зможе спокійно спати вночі.

Якщо застуда супроводжується нежитем, то позбавитись від нього допоможе промивання носа сольовим розчином. Перед проведенням процедури потрібно очистити дитині ніс. При закладеності рекомендується використовувати судинозвужуючі краплі перед сном або прогулянкою. Це дасть можливість малюку спокійно відпочити, а на вулиці – нормально дихати через ніс, не захоплюючи ротом холодного повітря.