Хостес, що це за професія і чим він займається

Професія хостес, популярна у світі, стає популярною і в нашій країні. На сайтах працевлаштування багато подібних вакансій, але не всі знають коло обов'язків співробітника. Давайте з'ясуємо, хто такий хостес і чим він займається, а також які перспективи відкриває ця робота.

У перекладі з англійської hostess означає розпорядниця, господиня. Це слово повною мірою відбиває суть професії. Хостес – особа компанії, яка відповідає за зустріч та супровід гостей на офіційних заходах, у готелях, ресторанах, нічних клубах. Найчастіше для роботи залучають миловидних дівчат із товариським характером та різнобічними знаннями. Від них залежить настрій клієнта і те, яка думка він складе про заклад. І якщо вас цікавить така робота за кордоном для дівчат звертайтесь в агентство Astarte.  

Люди плутають професію хостес та адміністратор, хоча відмінності між ними колосальні. Адміністратор – посадова особа, яка контролює співробітників та відповідає за роботу організації, а хостес присвячує себе гостям. Це гостинна господиня, яка зустрічає клієнта на порозі і супроводжує під час візиту. Вона здатна підтримати розмову, відповісти на запитання та проконтролювати, щоб колектив виконував бажання відвідувача.

Дівчина повинна мати комунікабельність і стресостійкий характер, адже їй доводиться заспокоювати нервових гостей, гасити конфлікти і вирішувати форс-мажорні ситуації. Має ненормований робочий день. Але, навіть відстоявши на ногах 12 годин, потрібно посміхатися, бути доброзичливою і не за жодних обставин не показувати втоми.

Робота хостес для дівчини – шанс проявити себе в готельно-ресторанному бізнесі. Виконуючи обов'язки кілька років легко розраховувати на підвищення, стати менеджером або адміністратором.

Посадові обов'язки хостес

Щоб розібратися у нюансах професії, варто з'ясувати, що робить хостес на робочому місці. Діяльність залежить від специфіки компанії. Такі співробітники потрібні в різному бізнесі.

  • Готелі. Зустріч, реєстрація, розміщення та інформаційна підтримка відвідувачів. Організація обслуговування номерів.
  • Магазини модного одягу, спа-салони. Супровід клієнтів, довірчі бесіди, ненав'язливі поради, які збільшують продаж.
    Ресторани. Бронювання столиків, зустріч та розподіл гостей. Видача меню, допомога у виборі їжі та напоїв, приємне спілкування.
  • Презентації, конференції, виставки. Усміхнені красуні розважають публіку, залучають людей до рекламних стендів, розповідають про картини або товари, що виставляються.
  • Популярність має і ескорт. Послуга користується попитом серед заможних чоловіків і жінок, яких необхідно супроводжувати на офіційних заходах.

Головне, що входить до обов'язків хостесу, — зустрічати людей, не дозволяти їм нудьгувати і бути уважною господаркою. Коли клієнти йдуть, слід поцікавитися, чи сподобалося, чи є зауваження і донести інформацію керівнику.

Якості хостес для успішної діяльності:

  • вік до 30 років;
  • струнка фігура;
  • приваблива зовнішність;
  • приємний тембр голосу та чітка дикція;
  • особиста чарівність;
  • товариськість та міцні нерви;
  • комунікабельність та вміння знаходити нестандартні рішення;
  • знання етикету, іноземних мов та основ психології.

Дівчина повинна запам'ятовувати імена та переваги постійних клієнтів, бути ввічливою, мило посміхатися, уважно слухати, конструктивно вирішувати питання.

Успіх елітного закладу залежить від того, як хостес зустрічає гостей. Її голос, привітність створюють приємну атмосферу, що дозволяє розслабитись. Якщо людина задоволена обслуговуванням і чудово провела час, вона обов'язково прийде туди ще раз.