Який купити телескоп дитині?

Напевно, всі ви бачили барвисті картинки туманностей і далеких галактик? Але такі фото неможливо отримати навіть у найсучасніший телескоп із тих, що сьогодні продаються в магазинах. Та не засмучуйтесь, адже кратність збільшення – зовсім не головна характеристика телескопа, а багато спостережень можна проводити з мінімальним збільшенням. Тому вибираючи дитячий телескоп, варто звертати увагу на зовсім інші моменти.

Бесплатные фото Ребенок

Який вибрати: рефрактор чи рефлектор?

Якщо ви хочете купити телескоп для дитини, перше, що варто вирішити – яким він буде: рефрактором або рефлектором.

У рефрактора функцію об'єктива виконує лінза. Це найпростіші у використанні моделі телескопів, які здатні витримати усі дитячі досліди.

У рефлекторах об'єктив – це дзеркало, тому доглядати за такими пристроями варто дуже обережно. Друга особливість – рефлектор перевертає зображення, що не має значення для астрономів, але не сподобається дітям. Коштує такий телескоп дорожче за рефрактор, а габарити у нього більші.

Висновок: юним астроном-аматорам варто вибирати саме рефрактори з найпростішим азимутальним монтуванням.

Що можна побачити у дитячому телескопі?

Перше, що можна розглянути у будь-який дитячий телескоп (навіть іграшковий) – це місяць. Навіть через найслабші лінзи місяць вразить уяву дитини своїми місячними морями та кратерами.

Не менш цікавим є пошук у телескоп найближчі планети Сонячної системи. Чітких обрисів у дитячі моделі, звичайно ж, не розглянути. Але й розмиті горошинки здатні вразити. Можливо, вдасться навіть побачити кільця Сатурна.

Зірки будуть виглядати просто як крапки, але яскравішими, ніж при спостереженні неозброєним оком. Головне – знати, що досліджувати, адже хаотичні пошуки будь-чого на небі не дадуть жодних результатів.

І пам'ятайте, що свого часу Галілео Галілею скромні здібності перших телескопів не завадили зробити важливі відкриття, які стали фундаментальними для сучасної науки.

Дизайн – те, на що взагалі не потрібно особливо дивитися. Тим більше всі телескопи виконані приблизно в одному дизайні та навіть одній кольоровій гамі. Найчастіше це чорні, сині, сріблясті чи білі трубки на тринозі. А ось тринога має бути стійкою та бажано важкою – навіть для простенького телескопа, щоб було зручніше спостерігати.

Тому вибирайте симпатичний рефрактор, цікавтеся астрономією разом з дитиною і спостерігайте місячні затемнення, зорепади, зближення планет, політ комет та багато інших астрономічних явищ.