CentOS vs Ubuntu: вибираємо найкращу ОС для сервера

Якість та стабільність роботи сервера багато в чому залежить від операційної системи. Тому при виборі ОС потрібно враховувати потенційне навантаження та завдання, які потрібно буде вирішувати за її допомогою. Ситуацію може ускладнювати великий вибір налаштувань, передбачених розробником. Сьогодні найстабільнішими та найбезпечнішими ОС при налаштуванні сервера SUPERMICRO визнані Ubuntu та CentOS, які популярні серед початківців та досвідчених системних адміністраторів. Про переваги кожної серверної операційної системи, а також про те, чим вони відрізняються одна від одної, дізнаєтесь далі.

Особливості та переваги Ubuntu

Ubuntu – популярна операційна система Linux, що відрізняється легкістю в налаштуванні та доступністю. Вона має в своєму розпорядженні документацію (у тому числі російськомовну) і велику спільноту, тому більше підходить дрібним компаніям і системним адміністраторам-початківцям. Програма працює на основі архітектури Debian. Вона вважається першим дистрибутивом, який можна було використовувати безпосередньо з USB-накопичувача або CD-диска. Цей режим отримав назву LiveCD. Її нові версії розробники випускають приблизно раз на 6 місяців.

Переваги операційної системи Убунту:

  • легкість у налаштуванні;
  • інтуїтивно зрозумілий інтерфейс;
  • наявність технічної підтримки, профільних спільнот та форумів, де користувач може знайти корисну інформацію;
  • велика кількість документації, у тому числі російською;
  • доступність програмного забезпечення, яке можна знайти у спеціальній бібліотеці;
  • можливість встановлення програм за допомогою PPA (якщо вони відсутні в репозиторії).

Незважаючи на це, серверна ОС Ubuntu має і недоліки. По-перше, це короткий період дії версії. Як правило, її можна використовувати протягом 1 року, а потім потрібна переустановка та оновлення системи. Розробники надають можливість користуватися LTS-версіями до 5 років, протягом яких оновлюється лише ядро ​​та протоколи безпеки.

По-друге, дистрибутив несумісний з панеллю керування cPanel. Недолік можна обійти, якщо встановити Vesta CP або ISP Manager.

По-третє, ОС стабільна лише з дефолтними налаштуваннями. Як тільки системний адміністратор починає експериментувати з нестандартними опціями, виникають баги, які гальмують систему.

Особливості та переваги CentOS

CentOS – операційна система Linux із відкритим вихідним кодом. Вона з'явилася в 2004 році після того, як компанія Red Hat безкоштовно злила її в інтернет. Програма має тісний зв'язок із Red Hat Enterprise Linux, що пояснює різноманітність корисних функцій та налаштувань. Вона рекомендована великим компаніям та корпораціям, а також досвідченим системним адміністраторам.

Переваги серверної операційної системи ЦентОС:

  • стабільність робочих процесів;
  • безпека;
  • багатомовність;
  • велике співтовариство;
  • безкоштовний доступ до платного функціоналу RHEL;
  • легкість в обслуговуванні;
  • сумісність із cPanel та іншими панелями керування web-хостингом;
  • періодичність виходу оновлень – 1 раз на 2 роки;
  • термін підтримки оновлень – 10 років.

Головний недолік дистрибутива – складність. На відміну від Ubuntu, освоїти його можна лише за наявності спеціальних знань або після тривалого вивчення. Більшість документації поставляється англійською мовою. Тому для освоєння основних функцій і налаштувань програми також потрібно мати базові знання.

Порівняння Ubuntu та CentOS

Ubuntu та CentOS: подібності

Операційні системи схожі на те, що знаходяться у вільному доступі. Їх можна завантажити та встановити абсолютно безкоштовно. Ще одна ознака, яка поєднує їх, – Універсальність. Обидва дистрибутиви сумісні з будь-якими програмами та проектами.

Незважаючи на ці подібності, Ubuntu і CentOS мають різне призначення. Якщо встановити програму, не вивчивши її особливості та потреби проекту, при оренді виділеного сервера можуть виникнути помилки, які будуть гальмувати робочі процеси. Тому перед встановленням потрібно зрозуміти, у чому різниця між операційними системами.

Ubuntu та CentOS: відмінності

Періодичність виходу оновлень

У операційної системи Убунту нові версії виходять приблизно раз на 6 місяців і діють недовго. Тому вона підходить шанувальникам постійних оновлень. Приблизно раз на два роки розробники випускають версії LTS, які можна використовувати протягом 5 років.

ЦентОС оновлюється приблизно раз на 3-4 роки. Натомість, кожна нова версія дійсна протягом майже 10 років. Операційна система використовується в довгострокових проектах, оскільки вважається стабільнішою.

Алгоритм оновлення програмного забезпечення

Для оновлення ОС Ubuntu потрібна спеціальна утиліта. З нею процес завантаження та встановлення відбувається швидше. CentOS оновлюється за допомогою команди yum. Завантаження та встановлення оновленої версії відбувається вручну, що трохи сповільнює робочі процеси.

Легкість у роботі

Користувачі-початківці для налаштування сервера вибирають Ubuntu, тому що її команди простіше запам'ятати. У комплект до дистрибутива можна взяти інструмент пакетування Apt, який розширить його можливості. В інтернеті зібрано велику кількість документації та зареєстровано багато спільнот, де можна знайти корисну інформацію. Крім того, розробники системи надають доступ до технічної підтримки.

Серверна ОС CentOS знаходиться під керуванням RHEL та комплектується менеджером RPM-пакетування від RHEL. Тому для роботи на ній потрібно проходити спеціальне навчання. У мережі мало документації та спільнот, присвячених їй. Установка CentOS передбачає, що користувач вже володіє основами Linux та можливостями командного рядка.

Репозиторії

Розробники Убунту надають доступ до програмного центру, в якому налічується понад 40 тис. нових та старих додатків. ЦентОС має невелику кількість репозиторіїв. При цьому, якщо перший може похвалитися кількістю та новизною пакетів, другий – їх стабільністю.

Сумісність з ігровими проектами

Операційна система Ubuntu має пакет Ubuntu GamePack, який розроблений спеціально для геймерів. Загалом ОС підходить для різних видів ігор. CentOS пакетів для ігрової індустрії немає.

Сумісність з панелями керування

При використанні власного обладнання або розміщення серверів на території провайдера (Colocation сервіс) слід звертати увагу на наявність панелі керування. Це особливо стосується системних адміністраторів-початківців, яким вона дозволяє з легкістю керувати системою. Користувачі Ubuntu мають можливість встановити безкоштовні панелі управління, на зразок VestaCP або Webmin/Virtualmin. Однак операційна система не підтримує cPanel, яка відрізняється необмеженим білінгом, простотою в налаштуванні та безпекою. Натомість цю панель керування можна використовувати на операційній системі CentOS. Окрім цього, ОС підтримує безкоштовні альтернативи VestaCP та Webmin/Virtualmin.

Що вибрати?

При виборі операційної системи для адміністрування сервера потрібно відштовхуватися від навантаження та потреб проекту. І в Ubuntu, і в CentOS є свої особливості, переваги та недоліки. Ті, хто шукає дистрибутив, який буде легким у встановленні та налаштуванні, вибирають Ubuntu. Він підходить користувачам, які люблять постійні оновлення, але не мають великих знань і навичок.

Великим компаніям та досвідченим системним адміністратором розробники пропонують CentOS. На відміну від Ubuntu, пакети випускаються та оновлюються рідко, а кожна версія дійсна протягом тривалого періоду. Місцем зберігання пакетів RPM є репозиторії. Старі версії дистрибутива вважаються безпечнішими та стабільнішими, при цьому вони краще інтегруються в систему.

У статті наведено особливості роботи з популярними серверними операційними системами. Щоб уникнути помилок, бажано протестувати кожну окремо. Тільки так вдасться виявити їхні сильні сторони, які відповідатимуть потребам проекту.