Як зберегти гроші під час кризи: поради та рекомендації

В умовах війни та інфляції, яка поступово прискорюється, багато людей втрачають свої заощадження. Вони знецінюються навіть у тому разі, якщо просто лежать «під подушкою». Як бути, якщо у вас є певна вільна сума, а ви хочете захистити її від інфляції чи хоча б знизити її наслідки?

В умовах війни та інфляції, яка поступово прискорюється, багато людей втрачають свої заощадження. Вони знецінюються навіть у тому разі, якщо просто лежать «під подушкою». Як бути, якщо у вас є певна вільна сума, а ви хочете захистити її від інфляції чи хоча б знизити її наслідки? Чи є сенс відкривати депозит для юридичних осіб, якщо ви займаєтесь бізнесом, чи краще просто переказувати всі кошти у валюту? Варто розібратися з цим питанням.

Чому гроші дешевшають? Тому що зростають ризики, пов'язані з війною, порушуються логістичні ланцюжки, падають обсяги виробництва та імпорт із країни. Валюти стає менше, отже, вона дорожчає. Нацбанк регулює її вартість, продаючи наявні резерви або випускаючи облігації внутрішньої позики, але цього недостатньо. Саме тому зберігати гроші вдома невигідно — їхня купівельна спроможність постійно падає. Щоб цього уникнути, вам потрібно їх кудись вкласти.

Що робити з грошима

Все залежить від того, яка саме у вас сума, чи є вільний час. Існує кілька варіантів щодо того, що можна зробити з накопиченнями:

  1. Покласти на депозит. Це найпростіший вихід із ситуації. Сьогодні банки пропонують депозити зі ставкою до 15%, тобто на рівні інфляції. При цьому потрібно обирати таку фінансову установу, яка входить до фонду страхування вкладів. Це дасть вам захист у тому разі, якщо банк розориться чи закриється.
  2. Вкластися у валюту. Якщо ваші заощадження зберігаються в гривні, то рекомендуємо перевести їх у щось стабільніше. Оптимальний варіант — долари та євро. Це дозволить уникнути знецінення національної валюти, яке вже відбулося. Врахуйте, що з великою ймовірністю гривня подешевшає ще сильніше.
  3. Придбати цінні метали. Наприклад, банківське золото, інвестиційні монети та ін. Це капіталовкладення варто розглядати як довгострокове — у перспективі всі метали дорожчають, але прибуток ви зможете отримати через 2–5 років.
  4. Вкластися в бізнес. Сьогодні це досить ризиковано, але через війну відкрилися нові ніші. Зазначимо, що бізнес не має на увазі отримання пасивного доходу — доведеться займатися ним. Також ви можете дати кредит підприємцю, але не забувайте про великі ризики.
  5. Купити нерухомість. Це ризикований крок, але сьогодні на ринку з'явилося багато цікавих пропозицій практично по всій Україні. Подібні інвестиції передбачають наявність великих сум.

Існують й інші способи — ми перерахували лише найпопулярніші.

Як вибрати банк для депозиту

Одним із найпрактичніших варіантів збереження грошей від інфляції є депозит. Він має дві незаперечні переваги: високу відсоткову ставку та безпеку. Вам не знадобиться зберігати заощадження в будинку, де їх можуть викрасти зловмисники, — ви передаєте їх до фінансової установи, яка повністю відповідає за них.

Вибрати хороший банк не так просто, як здається. Обов'язково прочитайте відгуки про його роботу, вивчіть фінансовий стан та звіти. Також поцікавтеся програмами для вкладників, порівняйте процентні ставки та умови за депозитами. Враховуйте й те, наскільки просто можна зробити внесок та отримати фінанси — бажано, щоб філія була неподалік вас.

Джерело: сайт www.banklviv.com