Чому стають наркоманами

Александр Николаевич Лысяный лікар вищої категорії від центру Ренесанс-Київ із темою "Чому стають наркоманами"

Пошуку відповіді питанням, чому стають наркоманами, психологія досить довго приділяла особливої уваги. Нині психологічні чинники залежності стали найважливішим чинником під час виборів методики лікування та ведення наркоманів.

Основними причинами розвитку наркоманії є:

  • незадоволеність собою, нереалізованість та невпевненість;
  • бажання сховатись від проблем, піти з реальності;
  • особисті невдачі, стреси, тяжкі переживання;
  • негативний вплив оточуючих;
  • бажання випробувати нові відчуття.

Грамотно побудована психологія відносин із наркоманом має велике значення для успішності лікування та ефективності курсу реабілітації. 

Стадії наркоманії

Фахівці у галузі лікування наркотичної залежності виділяють 4 стадії наркоманії. Від того, в якій стадії наркоманія у конкретного пацієнта залежить вибір курсу лікування та реабілітації. 

Існують такі стадії перебігу наркоманії:

  1. ПершА. Організм бореться з отрутою, але доза повільно зростає. Психологічна залежність вже виникла, а фізична ще виявилася.
  2. Друга. Прийом наркотику наркоманом планується. Фізична залежність ще виникла, але швидко погіршується психічний стан через ураження ЦНС. При вживанні деяких наркотиків (солі) друга стадія відсутня. 
  3. Третя. Виникає фізична залежність із синдромом ломки за відсутності дози. Ломка проявляється тяжкою депресією, сильною тахікардією, зневодненням організму, болями в м'язах. Наркоман може або визнати свою хворобу і вилікуватись, або померти.
  4. Четверта. Доза збільшується, що призводить до прискорення деградації. Підпорядкування наркотику стає абсолютним, наркозалежний не їсть, байдужий до всього. На 4 стадії лікування фактично неможливе. 

Необхідно знати, які виділяють стадії наркоманії та чим вони відрізняються, щоб встигнути звернутися до лікаря.

Які є види наркотиків

Наркомани використовують різні види наркотиків – галюциногени (психоделіки), стимулятори, депресанти. Існує величезна кількість наркотичних речовин, що різняться за формою або способом прийому, наприклад:

  • види наркотиків у порошку: героїн, кокаїн, солі;
  • види курильних наркотиків: героїн, амфетамін, спайси, марихуана;
  • види наркотиків у таблетках: амфетамін, ЛСД, екстазі.

Здорові люди переважно знають види наркотиків, назви яких «на слуху» – героїн, кокаїн, солі, коноплі. 

Що робити, якщо ваш близький – наркоман

Наркозалежність у близької людини – не привід опускати руки. Всебічну допомогу залежним людям та їхнім близьким готовий надати реабілітаційний центр для наркозалежних у Києві. Профільний центр для наркозалежних пропонує лікування та реабілітацію з гарантією дотримання анонімності. 

Звернення до реабилитационный центр для наркоманов Ренесанс-Київ за кваліфікованою допомогою – можливість повернутись до нормального життя. Лікування та реабілітацію із застосуванням новітніх методик психотерапії, медикаментозної терапії, фізіотерапії анонімний реабілітаційний центр для наркоманів пропонує за доступними цінами.