Що таке кавовий бленд і як його вибрати

Кавовий бленд — це суміш різних сортів кавових зерен. Такі суміші також називаються купажі кави. Мікси від COFFEE AGENT дозволяють розкрити максимально можливе розмаїття тонкощів смаків кави, кожен з яких буде певним чином унікальним.

Історія кавових блендів

До середини XX століття світове споживання кави забезпечувалося моносортами — аравійська кава арабіка різного географічного походження. Робусту світ розкуштував значно пізніше, коли європейці проникли в долину річки Конго, де й знайшли цей дикий вид.

Довгий час робусті не давали ходу на ринок, низько оцінюючи його смакові якості. Але високий рівень стійкості до грибкових хвороб, що вражає арабіку, змусив плантаторів засаджувати знищені листовою іржею площі африканським сортом. Масове поширення купажів робусти, що дає міцний смак, і ароматної і м'якої арабіки відбулося в середині XX століття. Це дозволило забезпечити колишній рівень збуту та знизити собівартість кави.

Дві світові війни зробили популярною і розчинну каву, на виробництво якої йшла основна маса робусти та недорогої арабіки. 

При цьому суміші різних видів арабіки іноді практикувалися і до тріумфального виходу на ринок робусти. Робилося це навіть для того, щоб зберігати стабільні для споживача органолептичні характеристики купажу протягом тривалого часу. Так як навіть у межах одного регіону на врожай може впливати маса факторів, що змінює смак кави.

За допомогою блендів забезпечується збут недорогої арабіки за рахунок додавання до неї невеликого відсотка елітних зерен. Виходять дуже пристойні мікси, які по кишені більшості споживачів.

Зрештою, купажування дозволяє отримувати суміші з унікальними смаками для елітного та середнього сегменту, а також дає широкий простір для самостійного створення крафтової кави.

Загалом бленди очікувано стали вельми популярним продуктом. До речі, класичний італійський еспресо — теж мікс з 90% арабіки та 10% робусти.

Легко зрозуміти, чому шанувальники кави сьогодні часто віддають перевагу простим і складним блендам. З одного боку, вони відкривають всю різноманітність відтінків кави, а з іншого – ndash; стабільність улюбленого набору смакових та ароматичних нюансів у кожній пачці.

Як створюються бленди кави

У мас-маркеті, як правило, має місце створення сумішей з робустою або 2-3 сортами арабіки різної якості. Головне – стандартизація споживчих властивостей кави.

Основна мета при отриманні елітних міксів – пошук поєднань, які приємно здивують рецептори кавоману незвичайним післясмаком.

Ключова ознака якісного купажу – відсутність яскраво вираженого превалюючого мотиву. Любителям смакової домінанти варто обирати серед елітних моносортів. Купаж – це завжди складний ансамбль відтінків, хоча післясмак може бути трохи більш вираженим. Досягається це підбором зерен різних місць походження та сортів. В основному купажуються від 2 до 6 моносортів. Але є бленди, в яких збирається півтора десятки видів кави.

Далі можна експериментувати з параметрами, що визначають багате розмаїття блендів:

  • відсоток співвідношення зерен;
  • спосіб обробки;
  • ступінь обсмажування.

Для отримання купажів використовують:

  • пре-блендінг – змішування до обсмажування;
  • пост-блендінг – міксування після обсмажування.

Перший спосіб складніший: різним зернам необхідна різна тривалість розігріву. Другий зазвичай застосовується, коли змішати потрібно понад 4 сорти. У домашніх умовах логічніше використовувати пост-блендинг, замовивши обсмажування раніше вибраних зерен у професіоналів. 

Бленд своїми руками: чи варто робити

Є певні принципи отримання якісних блендів. У будь-якому мікс є базовий сорт, який створює смакову основу. Найчастіше це зерна з Бразилії, Індонезії, Африки та Колумбії. В об'ємному відношенні база зазвичай становить щонайменше 30%, котрий іноді більше. Якщо та ж арабіка становить у купажі менше 20%, її характеристики розчиняються.

До цієї основи у вигляді своєрідних приправ додаються інші сорти, що надають відтінків. Безліч сортів має певний присмак: горіховий, шоколадний, фруктовий.

Не завжди купаж вдається з першого разу. І далеко не завжди найсмачнішу філіжанку кави вдасться повторити, якщо досвід був успішним. Тому у продажу є бленди з фіксованою якістю, які користуються популярністю у кавоманів. Можна замовити бленд, складений і обсмажений за індивідуальними уподобаннями.