Огляд найкращих методів очищення води від заліза та інших сполук

Звичайна вода в Україні проходить очищення на міських станціях. Проте через поганий стан комунікацій, наявність великої кількості старих, металевих труб, якість води може псуватися.  У такому випадку краще встановити фільтр для води від заліза, який дозволить затримати великі шматки осаду і розчинені іони заліза.

Різновиди фільтрів для очищення води від заліза

Найпростішими вважаються фільтри грубої очистки, які представляють собою колбу з наповнювачем. Зазвичай це поліпропіленова сітка або волокна, які виконують роль решета, пропускаючи лише маленькі частинки. Такі системи можуть містити наповнювачі, які варто змінювати один раз на півроку. Вдалий варіант – промивні системи, які очищуються шляхом натискання спеціальної кнопки. У такому випадку клапан спрацьовує, та виливає воду, дозволяючи позбавити фільтр від забруднень, мілких піщинок, окалини.

Вибір фільтрів залежить від того, в якому стані залізо знаходиться у воді. Зазвичай воно представлене у вигляді трьох компонентів:

  • Двох або трьох валентне залізо
  • У складі органічних речовин
  • Колоїдні сполуки

Для очищення води від заліза зазвичай використовують реагентні та безреагентні фільтри, які відрізняються принципом роботи, хімічними реакціями, які проходять всередині. Безреагентні системи заповнені спеціальним поглиначем, який перетворює розчинені сполуки заліза у нерозчинний осад, що з’являється на шарові сорбенту. Щоб відновити наповнювач, потрібно запустити фільтр у зворотному напрямку. Таким чином, усі тверді частинки заліза видаляться з фільтра та очистять цього.

Призначення фільтрів грубої очистки

Якісний фільтр грубої очистки чудово справляється з глиною, піском та невеличкими шматочками твердих сполук заліза, які утворюються в металевих або чавунних трубах. Щоб правильно підібрати систему для фільтрування, варто провести лабораторні дослідження для визначення кількісного та якісного складу рідини. Можна використати дешеві тестові стрічки, які дозволять приблизно визначити якісний склад води.

Це універсальні вироби, які зазвичай встановлюються на магістральних системах, щоб затримувати великі частинки бруду, та не допустити їх на побутову техніку. Це зменшує вірогідність поломки техніки та спрощує роботу, дозволяє рідше використовувати спеціальні таблетки для чищення. Такі системи не здатні затримувати розчинені компоненти, наприклад, сполуки двовалентного заліза, яке міститься в розчиненому стані. Для очищення такої води потрібна відповідна хімічна реакція, яка перетворить розчинені сполуки на осад, який можна вивести з суміші.