Вимоги до сейфа для зберігання мисливської зброї

Сьогодні в Україні володіти вогнепальною зброєю має право кожен громадянин, який отримав на це дозвіл від держави. Проте таке право накладає на власника певні зобов’язання та вимоги щодо її правильного зберігання. Вони є обов’язковим та в разі недотримання передбачається відповідальність перед законом. Основне, що варто знати – цього використовується спеціально обладнаний сейф мисливський. Проте є чимало нюансів в тому як правильно зберігати зброю в домашніх умовах. В даній статті спробуємо їх детально розібрати.

Порядок зберігання мисливської зброї вдома

Кожен власник зброї повинен усвідомлювати, що за порушення правил умов зберігання зброї в домашніх умовах представники МВС України мають право її вилучити. Основні моменти, що встановлюють порядок зберігання зброї та боєприпасів, описані у Наказі МВС №622 від 21 серпня 1998 року. Згідно з ним, отримати право на володіння та зберігання мисливської гладкоствольної зброї мають право лише особи, які досягли 21-річного віку. 

При досягненні 25-річного віку, громадяни можуть оформити дозвіл на придбання нарізної мисливської зброї. Що стосується холодних видів озброєння, то володіти ним мають право громадяни лише з 18-річного віку. Загалом в домашніх умовах за наявності відповідних дозволів згідно з законом можна зберігати зброї наступних категорій:

  • Мисливське гладкоствольне.
  • Мисливське нарізне.
  • Мисливське пневматичне.
  • Травматичне з гумовими кулями.
  • Для співробітників силових структур: службове гладкоствольне й нарізне вогнепальне.
  • Нагородне.
  • Холодне.
  • Пневматичне.

Важливим нюансом є те, що вдома заборонено зберігати озброєння, яке належить не її власнику, а до прикладу якісь організації чи установі.

Вимоги до сейфів для мисливської зброї

Відповідальність за правильне та надійне зберігання мисливських видів озброєння повністю покладається на його власника. Рушниця повинна зберігатися в умовах, що забезпечують безпеку та виключають доступ до неї сторонніх осіб. Найбільш відповідним місця для цього є збройові сейфи або спеціально обладнані шафи. Ключ від них повинен знаходитись у власника і ні в якому разі не передаватись іншим особам, навіть родичам.

Проте що стосується технічних характеристик сейфів для мисливської зброї, то у правилах немає чіткого визначення щодо товщини стінок, виду та кількості замків. Проте все ж існують загальні рекомендації стосовно того якою повинна бути схованка для озброєння. Зокрема спеціалісти інтернет-магазину Svitzamkiv рекомендують звернути увагу на такі із них:

  1. Товщина металу стінок та дверей сейфа. Звісно, чим вона більша, тим стійкішою буде схованка до силових методів зламу. Мінімум, який повинен бути – 1,5-2 мм. 
  2. Габарити та внутрішнє компонування простору. Рушниця та аксесуари до неї повинні розташовуватися всередині сейфа вільно та у відокремлених місцях. Для того, щоб це не відбувалося хаотично і навалом, виробники схованок обладнують свої вироби спеціальними ложементами для кожної одиниці зброї. Таким чином, підтримується порядок і правильне зберігання.
  3. Замок. Він повинен бути надійним, стійким до зламу та при цьому бути зручним у користуванні. Найпопулярнішим є ключовий вид замикаючого пристрою. Проте з точки зору безпеки краще використовувати електронний кодовий. В разі компрометації пін-коду його можна змінити необмежену кількість разів. Тоді як ключ можна легко загубити. Проте найкраще робити вибір на користь сейфа, замикати який можна двома замками різних типів. Наприклад, електронний + ключовий. Вони будуть дублювати один одного та створять додаткову перепону для зловмисників.
  4. Відділ для патронів. Наявність трейзеру з окремим замком для зберігання патронів ті іншого озброєння невеликого розміру зробить сейф не тільки зручним, а й безпечнішим. 
  5. Дизайн та вигляд сейфа. Якщо у Вас є окрема збройова кімната, то сейф з ексклюзивним виглядом стане його окрасою. Дверцята можуть бути обладнані ударотривким склом. І тоді, щоб похизуватись своєю зброєю, не потрібно буде навіть його відчиняти.

Вимоги до встановлення сейфа для мисливської зброї

В українському законодавстві немає окремих вимог щодо установки сейфа для мисливської зброї в домашніх умовах. Проте існує ряд негласних правил, яких краще дотримуватись. Зокрема, схованку краще розміщувати у непомітному місці непрохідного приміщення. Найкраще якщо це буде кімната проживання власника або спеціально виділена площа. При цьому сейф повинен розташовуватись на відстані не менше 1,5 м від вхідних дверей, 0,5 м від вікна та 1 м від опалювальних приладів. 

Якщо у Вас виникли запитання з приводу того як обрати сейф для мисливської зброї чи інші нюанси, то звертайтесь до компанії “Світ замків” телефоном 050 074 13 30, 067 624 64 00 або пишіть на електронну пошту info@svitzamkiv.ua