«Національна легенда України» — нова державна нагорода

Україна цінує та поважає своїх громадян. За видатні заслуги перед Вітчизною українці представляються до різних відзнак: https://ua.heroldmaster.kiev.ua/awards/. Компанія Герольдмайстер, будучи провідним виробником у галузі сувенірно-нагородної продукції, відзначає зростання замовлень у цій сфері. Поряд з класичними нагородженнями, що стали вже, в Україні з'являються і нові відзнаки. Наприклад, держнагорода «Національна легенда України.

Історія походження держнагороди

У створенні цього унікального нагрудного знака брала участь вся країна. Було оголошено всеукраїнський конкурс на найкращий дизайн та зображення малюнка нового ордену. За участю Національного банку країни виготовлялася атрибутика та відзнаки до найвищої нагороди. Конкурс проводився з липня до серпня 2021 р. і перемогу в ньому здобув малюнок художниці Гузь Валерії Михайлівни.

16 серпня Президент країни В. Зеленський підписав Указ, який регламентує Положення про створення нагороди. Планується, що присудження ордена та його урочисте вручення відбуватиметься щорічно у день святкування Незалежності України. Лауреатом відзнаки може стати будь-який українець, який зробив особистий внесок у розвиток, становлення та зміцнення країни.

Згідно з Положенням Глави, люди можуть удостоюватися ордена «Національна Легенда України за:

  • заслуги у становленні незалежності нашої держави;
  • особистий внесок у зміцнення державності країни;
  • захист Вітчизни та вірне служіння українському народу;
  • заслуги у розвитку науки, економіки, спорту, мистецтва, охорони здоров'я та культури держави;
  • внесок у розвиток суспільної та благодійної діяльності.

Такий державний орден за Указом Глави може отримати й іноземний громадянин, який зробив свій внесок у становлення України, її розвиток та вдосконалення. Проведення нагородження передбачено й особам, які не мають громадянства, але проживають у нашій країні.

Як виглядає нова нагорода

Орден буде золотим, це символізує найвищий ступінь відзнаки. Зовні він має вигляд оригінальної стилізованої квітки з пелюстками, покритими жовтою та синьою емаллю, під колір національного прапора країни. Пелюстки розташовуються по колу в 5 шарів, кожен з яких має по 8 пелюсток. Вони почергово забарвлені у синю та жовту емаль. Їх дужки виготовляються із золота.

У центральній частині державної медалі розташовується рельєфне зображення князівського знаку Володимира Великого. Передбачено, що орден носитиметься ліворуч на грудях. Якщо у нагородженого вже є інші нагороди, медаль розміщується після відзнак. Орден матиме розміри 45 мм і оснащуватиметься зі зворотного боку застібкою-кріпленням до одягу та порядковим номером.

До медалі також додаватиметься і мініатюрний значок, який є зменшеною копією нагороди. Він являє собою точну зменшену копію ордену і має розміри 20 мм. На звороті значок оснащується спеціальною голкою та оригінальним цанговим затискачем, за допомогою якого він кріпитиметься до одягу. Значок можна носити замість ордену, він прикріплюється до лацкана піджака з лівого боку.

Коли відбулася перша церемонія вручення

Проведення першого нагородження новою відзнакою відбулося 22 серпня 2021 р. Церемонію проводив президент країни Володимир Зеленський. Вручення ордена «Національна легенда України проходило в урочистій обстановці у Маріїнському палаці та було присвячено 30-річчю святкування незалежності країни. Орден урочисто вручили дівчинці, яка відзначилася під час масштабної липневої повені. Юна героїня врятувала у цей страшний час свого брата та сусідських дітей.

Перед церемонією вручення ордена «Національна легенда України» Володимир Зеленський також провів нагородження медалями та орденами військових, які відзначилися. Двоє з них було нагороджено посмертно, а решта військовослужбовців здобули медалі «Захисник Вітчизни» та «За військову службу Україні».