Як зробити суші в домашніх умовах самостійно

Суші та роли — японські закуски, популярні далеко за межами рідної країни. Сьогодні важко уявити ресторан, у якому не подавали б ці страви. Причинами їх популярності є витончений смак, поживність та збалансований склад. Багато гурманів люблять суші, тому що їх можна готувати вдома. Головне мати під рукою якісні інгредієнти та слідувати оригінальному рецепту. Про те, як приготувати роли самостійно, дізнаєтесь далі. Як натхнення, можете замовити улюблену «Філадельфію» https://rocosushi.com/menu/filadelfia-rolly або інший рол в одному з ресторанів ROCO Sushi.

Список інгредієнтів для суші

Сьогодні у магазинах можна знайти готові набори для приготування японських закусок. Але щоб не сумніватися як інгредієнти, краще купувати їх окремо, уважно вивчаючи склад і виробника.

Щоб приготувати роли будинку, знадобиться:

  • японський або звичайний круглозернистий рис - 0,5 кг;
  • вода - 0,75 л;
  • водорості норі - 6-7 листів;
  • риба або морепродукти - 0,25 кг;
  • рисовий оцет - 70 мл;
  • цукор - 30 г;
  • сіль - 10 г;
  • соєвий соус - 1 бут.

Якщо під рукою немає рисового оцту, його можна замінити на яблучний (5%) або винний. Простий круглозернистий рис також відмінно замінює японський. Головне – правильно його зварити.

При виборі начинки можна виявити фантазію. Класикою жанру є слабосолоний або копчений лосось, огірок, авокадо та сир «Філадельфія». Гурмани можуть спробувати приготувати закуску із сирої риби. Менш досвідчені кулінари найчастіше вибирають крабові палички, креветки, куряче філе або бекон.

Роли та суші подають із гострою приправою васабі, соєвим соусом та імбиром, який теж можна замаринувати самостійно.

Як приготувати рис

Якщо правильно зварити рис, можна вважати, що основна частина роботи зроблена. Для цього потрібно:

  1. 8–10 разів промити рисові зерна у проточній воді, доки вона не стане прозорою.
  2. Залити окропом у співвідношенні 1:1,5.
  3. Залишити на сильному вогні на 5 хв, потім на слабкому вогні на 10-15 хв.
  4. Вимкнути плиту та дати рису настоятися 10 хв.
  5. Викласти заготовку на тарілку та остудити.

Поки рисова основа остигає, можна приготувати заправку. Для цього потрібно розтопити на слабкому вогні в оцті цукор та сіль. Після того, як заправка охолоне, нею потрібно залити рис. При цьому діяти потрібно обережно, вливаючи рідину невеликими порціями.

Як готувати начинку

Поки рис наполягає, можна підготувати начинку. Огірок та авокадо потрібно помити, очистити від шкірки та тонко нарізати. Креветки потрібно попередньо зварити, почистити і тонко нарізати. Лосось або іншу рибу зазвичай ріжуть на тонкі довгі пластини, щоб філе не пошкодилося під час скручування рулету.

Як скрутити роли

Найприємніша частина домашнього приготування роликів і суші - скручування. Для цього потрібен бамбуковий килимок. При необхідності його можна замінити дерев'яною сервіровкою, декількома шарами фольги або товстим листом паперу.

Для формування гарного та рівного рулету:

  1. Розкладіть водорості на бамбуковому килимку так, щоб їхня шорстка сторона виявилася нагорі.
  2. Викладіть рисову подушку товщиною трохи більше 1 див.
  3. Простежте, щоб зверху від краю водоростей залишилося 2 см вільного місця. Воно стане в нагоді на останньому етапі, коли потрібно буде склеїти рулет.
  4. Змочіть руки теплою водою та викладіть на рисову основу начинку.
  5. Переконайтеся, що начинка лежить перпендикулярно паличкам бамбукової циновки.
  6. Поступово натискаючи на килимок, поверніть його в рулетик, в процесі надаючи йому круглу або квадратну форму.
  7. Переконайтеся, що рулет згорнути щільно.

Якщо все зроблено правильно, у вас вийде гарний та рівний рулет циліндричної або кубічної форми.

Як нарізати роли

Готовий рулет потрібно порізати на однакові шматочки. Через водоростей норі зробити це може бути важко. Тому краще взяти гострий ніж та змочити його водою. Зробивши один надріз, ніж бажано протерти серветкою та знову змочити водою. Так у кожного шматочка буде акуратний та рівний зріз.

У класичному рецепті товщина кожної порції повинна бути не більше 1,5 см. Якщо начинки багато, то можна зробити товстіший рулет, а шматочки — побільше.