Кому потрібна допомога психотерапевта?

Людина має здібності, які допомагають їй розвиватися. Також вони допомагають їй протистояти різноманітним негараздам. Такі здібності можуть викликати емоційні показники, такі як врівноважений настрій, самовдоволення або відчуття щастя. Окрім цього, є когнітивні фактори, такі як оптимізм, позитивні очікування на майбутнє, почуття самоефективності та контролю.

Людина краще себе почуває, коли в нормі соціальні індикатори. Це можуть бути:

  • безконфліктні взаємостосунки;
  • вміння користуватися соціальною підтримкою;
  • здатність виконувати соціальні ролі та участь у громадській діяльності.

Іноді в житті бувають ситуації, коли рівень стресу або страждання настільки великий, що порушує емоційну рівновагу людини. І в таких ситуаціях краще звернутись до спеціального лікаря. Найкращі психотерапевти України, які працюють на платформі pleso, можуть допомогти у вирішенні будь-яких складних психологічних станів.

Тривожність та страх 

Бувають ситуації, коли люди тривалий час відчувають підвищену м’язову напругу, тривожність або навіть страх і не знають, з чим пов’язані ці симптоми. Людям може бракувати відчуття сенсу та перспективи. Вони можуть відчувати небажання брати участь у житті та повну відсутність мотивації. Такі люди не відчувають себе щасливими, хочуть щось змінити, але їм важко зрозуміти, що відбувається і як до цього правильно ставитися.

Іноді це пов’язано з кризою в партнерських стосунках, проблемами у встановленні та підтримці взаємостосунків, іноді відчувається професійне вигорання, перевтома, немає бажання їсти чи спати.

Як допомагає психотерапія? 

Зіткнувшись важкими проблемами та незрозумілими почуттями, які мучать, людина вдається в питання, як же впоратися. Особливо в складних, кризових ситуаціях люди є для нас важливим орієнтиром. Всі використовують поради та думки друзів, родини та важливих людей.

Трапляється так, що, попри підтримку близьких, людина не може впоратися з емоційним хаосом, і після багатьох спроб подолати кризу вона вирішує звернутися за професійною допомогою. Але психотерапевт — це не життєвий порадник, він не говорить, як діяти в тих чи інших життєвих питаннях. Він не хоче вказувати на готові рішення, а хоче допомогти у формуванні внутрішньої сили та зрілості у прийнятті відповідальності за свій життєвий вибір і прийнятті сміливих рішень.