Морський акваріум

Морський акваріум - складна екосистема, яка має повністю відтворювати природні умови існування для всіх його мешканців. Якщо ви вирішили, що вам потрібен морський акваріум, слід уважно ознайомитись з його обов’язковими складовими (обладнання, компоненти), умовами утримання рифів, риб, безхребетних, молюсків тощо.

Зазначимо, що купити морський акваріум - означає придбати, крім самого резервуару, повний комплект обладнання і розхідних матеріалів, а також виконати коректний запуск акваріуму. Найкраще рішення у цьому випадку - скористатися допомогою професіоналів, які сформують систему або ж навіть змонтують і запустять її.

Серед компаній, які варто рекомендувати у сфері морської акваріумістики, відзначимо “Морський”. Тут ви завжди можете придбати морський акваріум, обладнання для морських акваріумів, риб, корали, молюски, різноманітні добавки, вимірювальні прилади тощо.

Основні компоненти морського акваріума

Об’єм та зовнішній вигляд резервуару ви можете вибирати на власний розсуд. Якщо ви купуєте укомплектований акваріум, зверніть увагу на обладнання, яке інстальоване у системі. Здебільшого такий варіант дійсно допомагає заощадити час і кошти, потрібні на придбання кожного елементу окремо. Проте, інколи обладнання варто підбирати індивідуально, керуючись існуючими потребами.

Ключові складові морського акваріума:

  • система освітлення. Тип освітлення залежатиме від типу акваріуму, який ви обрали (рифовий, рибний, змішаний); 
  • обладнання для фільтрації (скімери, фільтри). Обов’язково порадьте із фахівцем стосовно призначення того чи іншого агрегату, його потужністю, функціоналом;
  • акваріумні помпи (насоси), які забезпечують циркуляцію води і, відповідно, поживних речовин у штучній екосистемі. Помпи можуть виконувати різні функції також (від підміни води до створення течії). Знову ж таки, вибирайте дане обладнання із спеціалістом, якщо у вас недостатньо професійних знань;
  • Пісок і каміння. Визначтесь, який саме “грунт” вам потрібен - пористий, крупнозернистий, якого кольору і т.д. “Живе каміння” може виконувати роль сховища для багатьох мешканців, місцем розмноження колоній бактерій та ін.;
  • нагрівальні елементи і термометр для акваріума. Оскільки, мешканці морського/океанського дна потребують підтримки температурного режиму відповідно до природних умов їх існування, вам варто контролювати температуру і утримувати її на певному рівні.

Даний перелік можна доповнювати ще багатьма компонентами, адже умови утримання кожного акваріума індивідуальні. 

Професіонали рекомендують надати перевагу одному з типів морських акваріумів, адже це значно полегшить вам вимоги щодо догляду за екосистемою, а також допоможе уникнути багатьох проблем з несумісністю видів мешканців, їх здоров’ям тощо.

Види морських акваріумів

Тип акваріуму диктуватиме у майбутньому умови щодо догляду і життєзабезпечення. Ви можете керуватися власними уподобаннями щодо дизайну і наповнення резервуару, але обов’язково враховуйте можливість співіснування його мешканців.

Існує поділ на наступні основні типи:

  • рибний морський акваріум. Найркащий варіант для початківців, адже доглядати за рибами простіше, ніж за рифами. Ви можете оздобити дно штучними елементами, які стануть притулком для окремих видів риб та виконуватимуть естетичну функцію, а можете надати перевагу “живому камінню”. Акваріум, в якому розміщені риби та живе каміння, називається FOWLR. У цьому випадку каміння є середовищем для розмноження різноманітних мікроорганізмів, важливих для життєзабезпечення риб;
  • рифовий морський акваріум. Відповідно, в такому середовищі будуть розміщені окремі типи коралів: м’які, LPS (з великими поліпами і менший скелет), SPS (дрібніші поліпи з більш розлогим скелетом);
  • змішани рифовий акваріум. В такому середовищі проживатимуть корали, риби, безхребетні, молюски, анемони та інші види істот. Головне - слідкуйте за їх сумісністю, аби корали не поласували рибкою.

Дизайн морського акваріума варто розробляти, маючи чітке уявлення про те, до якого типу він належатиме, який об’єм матиме і т.д.

Ми, у свою чергу, зазначимо, що купити морський акваріум у повній комплектації краще у одного постачальника. Це значно заощадить вам кошти та час, які ви будете змушені витратити на пошуки, доставку, придбання товару.