Які можливості для кредитування сільськогосподарського бізнесу існують в Україні

Особливість кредитування сільськогосподарського бізнесу у тому, що кредитні кошти можна використати одразу на розвиток поточного сільськогосподарського циклу. Але як отримати кредит від банку та на що дозволено його витрачати? Наскільки важко буде повертати цей кредит?

Такі питання турбують багатьох агропідприємців. За кваліфікованим розʼясненням ми звернулися до експертів ПриватБанку, що активно кредитує аграріїв в Україні. Далі - про всі нюанси кредитування.

Які вимоги до позичальника 

Отримати кредити на сільське господарство може юридична особа або ФОП, що працює у сфері агробізнесу. Це визначається КВЕДами основної діяльності. Так, відповідно до класифікатора до таких відносять КВЕДи 01.1-01.6.

Це такі напрямки фермерської діяльності, як вирощування рослин, в тому числі зернових, рису, овочів та інших сільськогосподарських культур на відкритому ґрунті, в теплицях, післяурожайна діяльність та тваринництво. Кандидат на одержання кредиту має обробляти земельну ділянку площею щонайменше 100 га.

Хто приймає заявку на кредит

Якщо ви обрали ПриватБанк, подати заявку на видачу кредит можна онлайн на офіційному сайті. Оберіть програму кредитування та заповніть необхідні дані. Банк перевірить фінансовий стан заявника за даними звітності та ухвалить рішення про фінансування.

Гроші на розвиток бізнесу коштом кредитної лінії

Зараз в Україні діє програма кредитування агробізнесу “Агросезон”. За її умовами компанія отримує доступу до кредитних коштів у межах відновлювальної кредитної лінії, які можна витрачати на фінансування поточного сільськогосподарського циклу - від посіву до збору врожаю. 

На ці гроші фермер купує насіння та добрива, засоби захисту рослин й пальне для тракторів, проводить ремонт устаткування, техніки, господарських приміщень, купляє запчастини до механізмів та будматеріали для ферми. 

Як бачимо, спрямування коштів цільове - на фінансування підприємства. Реставрувати власні автівки та роботи ремонт у негосподарських спорудах заборонено договором.

Сума кредитної лінії - від 1 млн до 50 млн. Термін користування траншем фіксується у договорі. Для відкриття кредитної лінії розміром понад 6 млн потрібно покрити заставою 50% вартості кредиту та нотаріально засвідчити договір поруки.

Завдяки чинним урядовим програмам, бізнесу компенсують частину податкового навантаження, тобто знижують відсоткові ставки за агрокредитами. Зараз чудова можливість скористатися держпрограмою “Доступні кредити 5-7-9%”, з нею відсоткова ставка за кредитною лінією становить 5% річних. 

Компенсація до 80% вартості техніки 

Також бізнесові видають банківські кредити на купівлю сільськогосподарської техніки (навісної, причіпної, колісної). Можна придбати трактор, комбайн, техніку для обробки землі або посіву, отримавши до 80% вартості одиниці від банку. 

Мінімальна сума кредиту від 100 000 грн. Строк погашення — від 1 до 3 років, протягом якого придбана техніка залишається обʼєктом застави за кредитним договором. 

Придбану техніку починають використовувати вже у поточному сільськогосподарському циклі, чим покращують показники обробки, збору врожаю, збільшують прибуток.