У Таїланді вирощування та використання конопель дозволено законом

Таїланд — країна, де боротьба з наркотиками дуже жорстка. Сьогодні уряд скасував деякі обмеження щодо використання конопель, тепер культуру можна вирощувати, а її частини використовується для приготування їжі та напоїв. Наприклад, тепер кожний громадянин може купити насіння канабісу та збагатити вітамінами своє смузі або улюблений салат. Варто зазначити, що Таїланд став першою країною в Азії, де відбулася часткова легалізація конопель. У 2018 році уряд вже дозволив населенню використовувати коноплі для терапевтичних цілей, сьогодні фокус перемістився на вирощування комерційних культур. У такий спосіб влада Таїланду хоче підштовхнути садівників до вирощування технічних культур та розвитку сільського господарства.

Як жителі Таїланду відреагували на новину

Люди вишикуються в чергу поблизу закладів, де сьогодні можливо спробувати конопляний коктейль або блюдо із цим інгредієнтом. Попри наявність дозволу на використання медичних конопель, вирощування технічних та додавання частин рослини до будь-яких страв, куріння марихуани в Таїланді досі заборонено. І ті громадяни, які порушують закон, сплачують значні штрафи й можуть бути засуджені за свій вчинок.

Рішення дати змогу на вирощування коноплі для технічних цілей було непростим. Це вимушений захід, оскільки після пандемії економічна ситуація в Таїланді значно погіршилася, тому уряд мусив шукати нові способи залучення коштів до державного бюджету. Більшість жителів позитивно відреагували на ініціативу, особливо є попит на солодощі з додаванням конопель.

Влада не планує легалізувати рекреаційне використання

Влада Таїланду повідомляє, що для запобігання розповсюдження рекреаційних конопель всі заходи були вжиті. Як мінімум, введена заборона на зберігання та продаж конопляних екстрактів із концентрацією тетрагідроканнабінолу (ТГК) понад 0,2 %. ТГК – це речовина, яка викликає психоактивні реакції організму і впливає на споживача. 

Щоби розпочати свою діяльність, фермерам потрібно зареєструватися в програмі Plookganja. За словами міністра охорони здоров’я, кількість зареєстрованих користувачів вже перевищує 100 000 людей. Сьогодні в Таїланді дозволено виробляти 1181 товар із додаванням конопель. Влада очікує, що така ініціатива принесе до бюджету країни 435,0 млн доларів до 2026 року.