Хто може призначати антидепресанти?

Дедалі більше спеціалістів помічають високий рівень стресу у людей, який тільки наростає в останні кілька десятків років. Негативно впливають одразу безліч чинників: нестабільна економічна ситуація, відсутність позитивних емоцій, сильні потрясіння, особисте горе тощо. В результаті людська психіка не справляється з потоком проблем, і для лікування такого стану можуть знадобитися антидепресанти. Переглядаючи каталог МІС Аптека 9-1-1 https://apteka911.ua/shop/lekarstvennyie-preparatyi/antidepressantyi, можна здивуватися різноманітності препаратів, але далеко не всі розуміють, хто має право їх призначати. 

Хто прописує антидепресанти? 

Призначити засіб може виключно лікар після проведеного обстеження. Антидепресанти належать до рецептурних препаратів, тому їхнє призначення, тривалість курсу та кількість речовини контролюються:

  • терапевтом;
  • неврологом;
  • психіатром. 

Самостійне безконтрольне приймання антидепресантів є небезпечним і може тільки нашкодити. Оскільки вони спрямовані безпосередньо на діяльність головного мозку, що знаходиться у стані депресії, для коригування його активності.

Залежно від тривалості симптоматики та особистих запитів пацієнта речовина змінюється і коригується лікарем. Найчастіше спочатку призначається мінімальне дозування, а потім воно поступово підвищується. Нерідко доводиться і змінювати препарат, змішувати його з речовинами з інших груп.

Що важливо розуміти? 

Щоб визначити причину виникнення депресивного стану, рекомендується звернутися до відповідного фахівця — психотерапевта чи психолога. Головне, щоб він мав потрібний профіль. Це легко визначити за його сертифікатами. Лікування депресії без лікарського контролю практично безрезультативне. 

Найголовніше, попередити фахівця про те, що здійснюється паралельне приймання додаткових лікарських препаратів. Це дасть змогу скорегувати лікування депресії. Пам'ятайте, що людина без медичної освіти не може призначати лікування, особливо подібними препаратами, що впливають на мозкову діяльність.