Обираємо кредитну картку — на що звернути увагу

Кредитні картки – один з найзручніших та найдешевших способів отримати кредитні кошти про запас та вирішити тимчасові фінансові проблеми без необхідності звертатися до друзів та родичів. Особливо зараз, коли можна оформити миттєві кредитні картки, не відвідуючи офісу банку. Але щоб не потрапити до фінансової пастки все ж слід звертати на деякі особливості цього банківського продукту та дотримуватися кількох простих правил.

Овердрафт чи кредитний ліміт

Перш за все слід розрізняти так званий кредитний овердрафт від кредитного ліміту. Перший завжди встановлюється по зарплатних картках та має опцію автоматичного погашення кредитної заборгованості. Як тільки на рахунок потрапляє заробітна плата від роботодавця, кредит без будь-яких дій з боку власника картки повністю гаситься. Він може бути використаний знову, але й наступного місяця знову буде погашений автоматично.

Картки з кредитним лімітом не мають такої опції. Позичальник має самостійно кожного місяця вносити платіж за кредитом, поповнюючи кредитну картку. Яким саме чином - обирає позичальник. Наприклад миттєві кредитні картки, що були оформлені дистанційно через інтернет, зручніше поповнювати через мобільний застосунок чи в терміналах самообслуговування. Лише слід звернути увагу на вартість кожного з методів та обрати найдешевший.

Скільки саме платити, має повідомити банк. Справа в тому, що відсотки за кредитною карткою нараховуються не на всю суму кредитного ліміту, а лише на фактично використані кредитні кошти. Наприклад, ви можете оформити миттєву картку з лімітом в 200 тисяч гривень, але придбати за рахунок кредитних коштів лише пралку за 10 тисяч. Відтак фактична сума кредитування складатиме 10 000 гривень. Це означає, що банк кожного місяця вираховує необхідний платіж наново, спираючись на фактичні дані позичальника.

Пільговий період

Крім того, на суму платежу впливає ще й пільговий період, протягом якого кредитор не нараховує відсотків за користування позикою, а вимагає лише сплачувати тіло по кредитній картці. Дія пільгового або грейс-періоду починається від моменту першої покупки за рахунок кредитного ліміту. Якщо за цей час встигнути повністю повернути банку витрачені кошти, відсотки за користування лімітом не нараховуватимуться. При цьому режим пільгового періоду буде автоматично реактивовано. Тобто його відлік почнеться з нуля після нового витрачання коштів з кредитної картки.

Платити чи знімати

Слід зауважити, що кредитна картка може бути використана як і звичайна платіжна (дебетна) картка. Власні кошти клієнта та кредитні кошти банку обліковуються окремо й Національний банк України вимагає банки показувати клієнту через мобільний застосунок, скільки саме коштів в нього є особисто, а скільки можна витратити за рахунок кредитного ліміту.

Але варто знати, що більшість банків встановлюють спеціальні тарифи на зняття саме кредитних коштів в банкоматах. До того ж такі операції можуть бути доволі коштовними та суттєво впливати на сукупну вартість користування миттєвими кредитними картками та реальну відсоткову ставку. При цьому ж з тієї ж самої кредитної картки зняття власних коштів в банкоматі може бути безкоштовним. Тож уважно вивчайте не тільки вартість позики, обираючи миттєві кредитні картки, але й звертайте увагу на інші тарифи в тарифному плані, за яким обслуговується картка. Та уникайте зайвих платежів.