Які вітаміни корисні для серця

Повністю запобігти розвитку захворювань серцево-судинної системи шляхом вживання комплексу вітамінів навряд чи вдасться. Але знизити ризик виникнення серйозних захворювань цілком можливо. Головне – знати, які вітаміни для серця ефективні та приймати їх згідно з інструкцією та рекомендаціями лікаря.

0_6Fmjc_GkkZSY5sr9MHKTTYk8B18LAtgTLkeyApXrH5qcy_pOs8XSOYtGH6bzy8uZmSCXtIRqC84ljAodlm96Wj9UyCD7P52aqsarBG333HdKGDRe7Yu7dvx9XxYI2QMq0N-m2FJtkWftEDILH5gQ

Корисними вважаються чотири препарати:

  • Омега-3;
  • Коензим Q10;
  • магній;
  • фолієва кислота.

Омега-3

Цей препарат належить до групи поліненасичених жирних кислот. В організмі вони не виробляються, і отримати їх може людина тільки з харчовими продуктами. Користь для серця полягає у зниженні рівня тригліцеридів та «поганого» холестерину та підвищенні рівня «хорошого» холестерину.

Враховуючи те, що надлишок холестерину є основною причиною виникнення більшості патологій серцево-судинної системи, важливо постійно контролювати його рівень.

Коензим Q10

В енергетичному клітинному обміні ця речовина бере безпосередню участь. Під впливом зовнішніх факторів, таких як куріння, професійний спорт, надмірне вживання алкоголю, прийом статинів, з віком його рівень та ефективність знижуються. Це може спровокувати розвиток низки хвороб, зокрема порушення роботи серця. Дефіцит цієї речовини слід запідозрити, якщо людина постійно відчуває втому.

Щодо серцево-судинної системи, то Коензим Q10 має антиоксидантну дію, покращує обмінні процеси, знижує АТ.

Магній

Один із найважливіших елементів для підтримки серцевого ритму в нормі. При недостатній кількості магнію в організмі можуть з'явитися фібриляції передсердь, аритмії, підвищений артеріальний тиск, холестеринові бляшки та високий рівень холестерину.

Нерідко в аптечному препараті магній комбінується з вітаміном В6, оскільки обидва елементи посилюють дію один одного. Раніше вважалося, що В6 також приносить користь серцю, але в результаті досліджень було зроблено висновки, що це не так. Але відомо, що його недостатня кількість може спровокувати захворювання серцево-судинної системи.

Придбати магній можна у різних варіантах:

  • гліцинат;
  • цитрат;
  • треонат;
  • малат;
  • таурат.

Яка саме форма з перелічених необхідна конкретній людині, повинен визначити лікар після огляду та, можливо, обстеження.

Фолієва кислота

В першу чергу ця речовина потрібна жінкам у період вагітності. Але, крім того, що вона захищає плід, ще й знижує артеріальний тиск, покращує кровотік, знижує рівень гомоцистеїну. Це гормон, що підвищує ризик серцево-судинних патологій. Наскільки корисною є фолієва кислота для серця, невідомо.

Стаціонарні та онлайн-аптеки пропонують вітаміни, що запобігають захворюванням серця, у великому асортименті та різному ціновому діапазоні. Перед покупкою препаратів необхідно обов'язково проконсультуватися з лікарем, який саме з наявних в продажу матиме максимальний ефект.